c S

Napetost na finančnih trgih nekoliko popušča, borze z manjšimi padci

10.08.2011 08:26 Washington/Pariz/London/Frankfurt/Tokio, 09. avgusta (STA) - Napetost na svetovnih finančnih trgih zaradi znižanja kreditne ocene ZDA nekoliko popušča, borze pa so trgovanje končale z manjšimi padci kot v ponedeljek, nekatere tudi z rastjo. Vlagatelji so v pričakovanju odločitev Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC), ki na današnjem zasedanju razpravlja o pretresih na borzah.

Odločitev bonitetne hiše Standard & Poor's (S&P), ki je v petek prvič v zgodovini znižala kreditno oceno ZDA z najvišje AAA na AA+ je v ponedeljek močno zamajala finančne trge in se je na borzah negativno odražala tudi danes. Kljub temu pa so borze danes zabeležile manjše padce.

Vlagatelji sicer z zanimanjem pričakujejo rezultate današnjega zasedanja FOMC, na katerem med drugim razpravljajo tudi o politiki obrestnih mer. Ameriška ključna obrestna mera je za zdaj še vedno na rekordno nizki ravni iz leta 2008, pri čemer se je banka zavezala, da bo nizka še nekaj časa, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Analitiki menijo, da je mogoče s strani ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) danes pričakovati stimulativne poteze, kar je že ugodno vplivalo tudi na vlagatelje.

Na znižanje kreditne ocene ZDA se je danes odzval tudi kitajski premier Wen Jiabao, ki je najpomembnejše države na svetu pozval k oblikovanju konkretne in odgovorne fiskalne politike, ki bo pomagala povrniti zaupanje vlagateljev na svetovnih finančnih trgih.

Kot je poudaril kitajski predsednik vlade, Peking od najpomembnejših držav pričakuje sprejem ukrepov, ki jim bodo omogočile zmanjšanje javnofinančnih primanjkljajev in dolgov. Dodal je, da cenijo vsak trud za ohranitev finančne stabilnosti in gospodarske rasti.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet je znova izpostavil pomen odločitve banke, da začne kupovati italijanske in španske obveznice in tako umiri pritisk trgov na ti dve državi. Ob tem je poudaril, da ECB ne bo mogla vedno igrati vloge vodilnega borca.

Italijanska vlada sicer namerava v odzivu na nezaupanje vlagateljev v njene javne finance pospešiti varčevanje. Proračunske prihodke in odhodke naj bi tako izravnali leta 2013, leto dni prej, kot so sprva načrtovali. To pomeni, da bo vlada Silvia Berlusconija morala do leta 2013 privarčevati 20 milijard evrov več od prvotnih načrtov. Po poročanju italijanskih medijev naj bi sredstva našli predvsem z varčevanjem pri socialni državi, natančneje pri pokojninah.

Optimistični so tudi v Španiji. Španska finančna ministrica Elena Salgado je danes znova zagotovila, da je država kljub negativnemu dogajanju na kapitalskih trgih zelo daleč od točke, ko bi potrebovala finančni reševalni sveženj.

Napovedani ukrepi in pomirjevalne besede na trg obveznic že drugi dan zapored vplivajo blagodejno. Donosi desetletnih italijanskih obveznic se trenutno gibljejo okoli pet odstotkov, medtem ko so že dosegali prek 6,3 odstotka, obrestne mere na španske obveznice pa so se danes znižale s 5,138 na 4,983 odstotka.

Po tem, ko je indeks Dow Jones v New Yorku v ponedeljek zabeležil šesti najkrepkejši padec v zadnjih 112 letih, se je trgovanje danes začelo v pozitivnem območju. Industrijski indeks Dow Jones se je doslej zvišal za 1,57 odstotka in se giblje pri okoli 10.979 točkah, tehnološki indeks Nasdaq pa se je okrepil za 2,79 odstotka in je pri 2423 točkah.

V zelem je danes končala tudi večina osrednjih evropskih indeksov. Rast sta beležili osrednji londonski in pariški indeks, v zelenem sta končala tudi indeksa na Dunaju in Zürichu. Eden redkih vodilnih evropskih indeksov s padcem je bil danes frankfurtski indeks DAX, ki je izgubil 0,10 odstotka.

Pesimizem, ki je po petkovem znižanju kreditne ocene ZDA zgrnil nad finančne trge je danes še vedno vladal tudi na Ljubljanski borzi, kjer je indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP izgubil skoraj šest odstotkov.

S padci so sklenile tudi azijske borze. Indeks Nikkei je v Tokiu izgubil 1,68 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa 0,03 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzdol za 5,47 odstotka, seulski Kospi pa je sklenil s 3,64-odstotnim padcem. Pozitivno je končal le sidneyjski All Ordinaries, in sicer z 1,23-odstotno rastjo.

Na azijskih finančnih sicer trgih trenutno vlada panika, vendar se bodo vlagatelji zaradi stabilnega gospodarstva po umiritvi stanja vrnili nazaj v regijo, menijo v Azijski razvojni banki (ADB). Za razliko od ZDA in evropskih držav imajo nekatere azijske države namreč obvladljiv javni dolg in trgovinske presežke, so prepričani v banki.

Cene nafte, ki so se v azijskem trgovanju v ponedeljek močno znižale in so dosegle najnižje vrednosti v skoraj letu dni, so se v današnjem trgovanju ponovno dvignile. Padce cen nafte je danes omilila napoved Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), ki je sicer znižala napoved o svetovnem povpraševanju po nafti, kljub temu pa za letošnje in prihodnje leto napovedujejo rast povpraševanja.

Tako kot v ponedeljek pa so tudi danes poskočile cene zlata, ker ta kovina velja za varno investicijo. Unča zlata je na trgu v prvič doslej presegla 1700 dolarjev. Med trgovanjem je dosegla vrednost 1782 dolarjev, sedaj pa se giblje okrog 1752 dolarja.