c S

Evropska komisija z dodatnimi sredstvi za boj proti patogenom

09.08.2011 13:26 Bruselj, 09. avgusta (STA) - Evropska komisija je danes napovedala, da bo iz okvirnega programa za raziskave EU dodelila dodatnih 12 milijonov evrov za okrepitev zmogljivosti Evrope v boju proti patogenom, kakršen je bil nevarni sev bakterije E.coli, s katerim se je v Evropi nedavno okužilo več kot 4000 ljudi, več kot 50 pa jih je zaradi okužbe umrlo.

Jeseni bo čezmejni konzorcij Antigone začel izvajati raziskave, namenjene pridobivanju čim popolnejših znanstvenih informacij o novem sevu bakterije E.coli, za kar bo posebej dodeljenih 2,1 milijona evrov, in o vrsti drugih patogenov, ki lahko ogrozijo zdravje ljudi, so sporočili iz Bruslja.

Raziskava bo usmerjena v odkrivanje možnosti za preprečevanje prihodnjih epidemij in spopadanje z novimi izbruhi okužb. Celotni portfelj Evropske komisije za raziskave na področju novih epidemij, katerega proračun v okviru sedmega okvirnega programa 2007-2013 znaša več kot 170 milijonov evrov, obsega raziskave za izboljšanje odkrivanja novih še neznanih virusov (projekt Emperie), za razvoj zdravil proti vsem virusom (projekt Silver) ter za omejevanje prenosa različnih novih bolezni, ki se širijo s prenašalci (projekt EDENext).