c S

Kresalova bo Pahorju danes ponudila odstop

09.08.2011 13:35 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal bo danes iz objektivnih razlogov predsedniku vlade ponudila svoj odstop. Kot pojasnjuje, se je za to odločila, čeprav računsko sodišče ni predlagalo njene razrešitve ob negativnem mnenju o najemu prostorov za NPU. Odločitve sodišč je treba namreč spoštovati, tudi kadar se z njimi ne strinjamo, poudarja.

Kresalova se je po negativnem mnenju računskega sodišča odločila, da bodo na ministrstvu za notranje zadeve začeli s postopkom odpovedi najemne pogodbe za prostore na Dimičevi ulici v Ljubljani. Prav tako bodo vladi predlagali izvedbo novega postopka pridobivanja prostorov v skladu s priporočili računskega sodišča. Ne glede na to, da računsko sodišče ni predlagalo njene razrešitve, pa bo iz objektivnih razlogov predsedniku vlade Borutu Pahorju danes ponudila svoj odstop, je zapisala v sporočilu za javnost.

Po besedah Kresalove je mnenje računskega sodišča negativno, kljub temu da so pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi ulici upoštevali veljavne predpise, mnenja pristojnih inštitucij in sklep vlade.

Ob tem pojasnjuje, da so na ministrstvu ravnali v skladu s sklepom vlade iz maja 2009, da je treba s 1. januarjem 2010 ustanoviti NPU. Do septembra 2009 so pridobili sedem ponudb, po njihovi analizi pa so strokovne službe ugotovile, da je objekt na Dimičevi edini primeren. Ponudnik je zaprosil za projektno nalogo, v kateri je specificirana potrebna oprema, na podlagi katere je na lastne stroške in ob lastnem poslovnem tveganju naročil in kupil opremo, poudarja Kresalova.

Postopek izbire stavbe so po njenih besedah speljali na osnovi pisnih mnenj računskega sodišča in ministrstva za finance, NPU pa je s preteklim letom začel z delom in v svojem kratkem času obstoja podal pobudo za zaseg več kot 16 milijonov evrov protipravno pridobljenega premoženja, s čimer je več kot upravičil svoj obstoj.

Računsko sodišče je namreč v revizijskem poročilu glede najema prostorov za potrebe notranjega ministrstva v obdobju od začetka leta 2007 do sredine 2010, ki so ga predstavili danes, izdalo negativno mnenje.