c S

Za nekatere tujce zdravstveni pregled pred prihodom v Slovenijo

09.08.2011 10:22 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Danes začenja veljati uredba o načinu izvedbe preselitve oseb, ki so v Slovenijo sprejete na podlagi letne kvote. Po uredbi bodo morale biti te osebe pred prihodom v Slovenijo zdravstveno pregledane. Pregled obsega anamnezo, klinični pregled, laboratorijske preiskave krvi in rentgensko slikanje pljuč. Stroške pa bo krilo notranje ministrstvo.

V okviru anamneze bodo ugotavljali predvsem, ali ima oseba nalezljivo bolezen, ali je prenašalka nalezljivih bolezni in ali je bila v stiku s prenašalci nalezljivih bolezni ter katera cepljenja je opravila, je razvidno iz uredbe.

Po določbah uredbe je treba v okviru kliničnega pregleda pregledati kožo, vidne sluznice, žrelo, bezgavke in dihala ter ugotoviti sposobnost za prevoz v Slovenijo. Izvedbo in sredstva za izvedbo določb pa bo zagotovilo ministrstvo za notranje zadeve, čeprav je bilo sprva predvideno, da jih bo krilo ministrstvo za zdravje.

Pregledi bodo potekali v državi, kjer se bodo te osebe nahajale pred prihodom v Slovenijo. Če bodo pri pregledu ugotovili, da ima oseba, ki je v ožjem izboru za prihod, nalezljivo bolezen, potem ne bo prišla v Slovenijo, pojasnjujejo na ministrstvu. Stroške zdravljenja takšne osebe pa bo krila država, v kateri se oseba nahaja, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Podatkov o višini stroškov tega pregleda na notranjem ministrstvu še nimajo in je odvisen od vsake države posebej. Če bo šlo za projekt držav članic EU, bo zdravstvene preglede financirala EU, so zapisali na omenjenem ministrstvu.

Višina sredstev bo odvisna od odločitve vlade, koliko oseb bo sprejela Slovenija. Če se bo vlada odločila za projekt preselitve oseb, bo s sklepom določila število oseb, ki jih bo Slovenija sprejela. V vladnem gradivu, na podlagi katerega bo sprejela sklep, bodo opredeljeni tudi stroški, povezani s sprejemom oseb. Od ocenjenih stroškov bo ministrstvo za notranje zadeve krilo 25-odstotni delež, ostalo bo pokrito iz sredstev Evropskega sklada za begunce, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Uredba je nastala na podlagi novele zakona o mednarodni zaščiti, ki je začela veljati februarja letos. Novela vladi nalaga, da mora izdati predpis, s katerim določi način izvedbe preselitve državljanov tretjih držav in oseb brez državljanstva, ki imajo status begunca in so v Slovenijo sprejeti na podlagi letne kvote.