c S

V veljavi novela pomorskega zakonika

09.08.2011 08:20 Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Danes je začela veljati novela pomorskega zakonika, s katero se v slovenski pravni red celovito prenaša tretji pomorski paket EU Erika III in vpeljuje nekatere manjše spremembe, nujne za zagotavljanje varnosti plovbe.

Medtem ko v lani uveljavljeni noveli pomorskega zakonika ni bilo zajetih vseh šest direktiv paketa Erika III - konkretno direktiva, ki ureja preiskovanje pomorskih nesreč, in direktiva o skladnosti ladij z zahtevami države zastave -, je zdaj tretji pomorski paket celovito prenesen v slovenski pravni red.

Novela ureja tudi opremljenost vlačilcev pri obvezni vleki in pilotskih plovil pri obvezni pilotaži s sistemom samodejne identifikacije plovil, kar omogoča boljši nadzor nad varnostjo plovbe. Prav tako ureja področje pristaniških pristojbin, kjer bodo občine izrecno zavezane upoštevati dejanske stroške.

Novela pomorskega zakonika ureja tudi področje pomorskega izobraževanja in usposabljanja, kjer se predvideva učinkovitejši nadzor za doseganje minimalne ravni znanja, ki ga morajo imeti pomorščaki, zagotavljajo pa se tudi nujna dela v javnem interesu v času stavke za pristaniške delavce, pristaniške nadzornike in pomorske inšpektorje.

Prav tako novela pomorskega zakonika določa podrobnejša pravila za podelitev statusa društva v javnem interesu na področju pomorstva in popravke v zvezi s konvencijami (predvsem določitev materialne podlage in prekršek za kršitev).