c S

Danes mineva 66 let od eksplozije atomske bombe v Nagasakiju

09.08.2011 08:17 Tokio, 09. avgusta (STA) - V Nagasakiju se danes spominjajo 66. obletnice eksplozije atomske bombe. Tri dni po eksploziji prve atomske bombe nad Hirošimo so ZDA atomsko bombo odvrgle še na Nagasaki, ki se je spremenil v kup ruševin. Pri tem je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, kasneje pa jih je za posledicami eksplozije umrlo še okoli 30.000.

9. avgusta 1945 je bil Nagasaki tarča bombe z imenom Fat man oz. Debelinko, ki je nad severnim delom mesta eksplodirala ob 11. uri in 2 minuti. Severni del Nagasakija je bil popolnoma uničen. Skupno je eksplozija terjala 73.844 smrtnih žrtev, okoli 75.000 ljudi pa je bilo ranjenih. Za posledicami žarčenja in jedrskega onesnaženja okolja je kasneje trpelo še več sto tisoč ljudi.

Eksploziji atomskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem sta pomagali ZDA k hitrejšemu koncu druge svetovne vojne. Japonska je namreč brezpogojno kapitulirala šest dni kasneje, 15. avgusta 1945, s tem pa se je po kapitulaciji Nemčije v Evropi druga svetovna vojna končala tudi na Pacifiku.

Ameriški vojaški strategi in politiki so uporabo vojskovanja z jedrskim orožjem dolgo predstavljali kot edini izhod iz vojne. Uporabo tega uničujočega orožja so utemeljevali tudi s tem, da je rešilo več sto tisoč ali celo več milijonov ameriških vojakov, ki bi morali sicer Japonsko poraziti na njenih tleh.

Po drugi strani pa kritiki opozarjajo, da je bila uporaba jedrskega orožja nad civilnima mestoma jasen vojni zločin, za katerega bi morale ZDA odgovarjati.