c S

Upniki niso sprejeli konverzije svojih terjatev v Zvonu Ena

09.08.2011 08:15 Maribor, 08. avgusta (STA) - Ponudba za konverzijo terjatev upnikov v pretežno cerkveni mariborski finančni družbi Zvon Ena Holding je bila neuspešna. Kot je danes na spletnih straneh Ajpesa objavila prisilna upraviteljica Mojca Breznik, prag najnižjega načrtovanega zneska za uspešnost konverzije terjatev v lastniške deleže v višini skoraj 83 milijonov evrov ni bil dosežen.

Kot je v poročilu zapisala Breznikova, je izjavo o vpisu novih delnic vložilo 30 upnikov, med katerimi jih je pogoje izpolnjevalo le 19, skupaj pa jim je prisilna upraviteljica v postopku priznala za okoli 20 milijonov evrov terjatev.

Iz priloženega spiska je razvidno, da med tistimi, ki so bili pripravljeni svoje terjatve pretvoriti v lastniške deleže Zvon Ena Holdinga ni bilo nobene od bank kot daleč največjih upnic omenjenega holdinga.

Delničarji Zvona Ena so na skupščini konec junija soglašali s konverzijo terjatev upnikov v nove delnice, po kateri bi ti za vsakih 4,17 evra dolga prejeli po eno novo delnico družbe. Minimalni znesek navadnih terjatev, ki bi jih morali upniki prenesti na dolžnika - družbo Zvon Ena Holding - kot stvarni vložek zaradi povečanja osnovnega kapitala družbe, da bi bilo mogoče uspešno uresničiti dolžnikovo finančno prestrukturiranje, je bil 82,78 milijona evrov.

Skupni znesek priznanih terjatev do družbe sicer znaša dobrih 621 milijonov evrov, v primeru uspešne konverzije pa bi bili upniki poplačani v višini okoli 24 odstotkov.

NLB je sicer konec maja vložila ugovor proti postopku vodenja prisilne poravnave ter predlagala začetek postopka stečaja družbe Zvon Ena Holding. Zvon namreč po njenem mnenju ne bo sposoben poravnati svojih obveznosti v načrtu prestrukturiranja, če ne bo sklenil dogovora z ločitvenimi upniki o reprogramu kreditov in znižanju obrestne mere za polovico.

NLB je tudi največja upnica Zvona - od 48 upnikov, ki so prijavili za skupaj skoraj 708 milijonov evrov terjatev, znaša njen delež 197,5 milijona evrov, od česar ji je prisilna upraviteljica priznala 148 milijonov evrov. Kot so ob vložitvi ugovora na vodenje prisilne poravnave poudarili v največji slovenski banki, z Zvonom nimajo namena skleniti nikakršnega dogovora o reprogramu ali o spremembah pogojev terjatev.

Kot so sporočili iz Društva malih delničarjev, je Zvon Ena Holding uspešno prestal prvi korak finančnega prestrukturiranja, saj je uspešno konvertiral nekaj več kot 100 milijonov evrov. Za prisilno poravnavo je namreč pravočasno in pravilno, poleg 19 upnikov, glasoval tudi Zvon Dva Holding, so poudarili.

Po pojasnilih Društva malih delničarjev, ki je "ogorčeno nad 'samovoljnim razlaganjem zakonodaje' prisilne upraviteljice Breznikove", je Breznikova dva upnika izločila - Ibislo zaradi prepoznega odgovora, Zvon Dva Holding pa zaradi dopolnitve obrazca.

Po njihovih navedbah je Zvon Dva Holding pravočasno predložil obrazec, s katerim soglaša s konverzijo terjatev Zvon Ena Holdinga, tako da je prag v višini 82,78 milijona evrov "celo presežen za nekaj več kot 18 milijonov evrov".

"Dopisani stavek Zvon Dva Holding ne pomeni pogojnega soglasja, ampak le opozorilo," so poudarili in pojasnili, da so določeni upniki menili, da mora biti konverzija terjatev potrjena s sklepom sodišča. Zato so na sodišče tudi naslovili prošnjo, da naj, v kolikor je njihovo soglasje sploh potrebno, izda ustrezen sklep ali pa jih obvesti o tem, da njihov sklep ni potreben.

V Društvu mali delničarji ne vidijo razloga, da bi sodišče tej konverziji nasprotovalo, saj je to del, ki je sestavni del že sprejetega programa finančnega prestrukturiranja Zvon Dva Holdinga. "Prav zato ne razumemo vztrajanja prisilne upraviteljice Zvon Ena Holdinga Breznikove, da te konverzije ne pripozna kot pravilne in pravočasne in s tem ogroža tako delničarje kot upnike družbe," so še poudarili.