c S

Hrvaška in srbska policija za sodelovanje v preiskavi proti Paravinji

09.08.2011 08:14 Reka, 08. avgusta (STA) - Načelnika policij Hrvaške in Srbije, Oliver Grbić in Milorad Veljović, sta se danes na Reki dogovorila za vzpostavitev skupne skupine za preiskavo smrti srbske novinarke Radislave Vujasinović leta 1994, potem ko so jo mediji povezali z zloglasnim Draganom Paravinjo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Preko minulega konca tedna so hrvaški mediji poročali, da naj bi bil Paravinja povezan tudi z umorom srbske novinarke, ki je bila v tedniku Duga znana kritičarka pokojnega srbskega vodje podzemlja Željka Ražnjatovića Arkana. V vrstah njegovih borcev naj bi se boril tudi Paravinja.

Grbić in Veljović sta se dogovorila, da bodo hrvaški policisti Paravinjo, ki se trenutno nahaja v preiskovalnem priporu v Šibeniku, ponovno zaslišali, tokrat tudi glede umorjene srbske novinarke. Podatke pa bosta policiji nato delili.

V hrvaških medijih so se sicer pojavile domneve, da priznanje Paravinje, da je pred dvema mesecema ugrabil in umoril 17-letno Antonijo Bilić, morda ni resnično. Razlog za laganje pa naj bi bila ravno njegova vpletenost v umor Vujasinovićeve, zaradi česar naj bi se bal izročitve v Srbijo.

Hrvaška policija namreč še vedno ni našla trupla Bilićeve, pa čeprav je Paravinja 22. julija ob izročitvi iz BiH policistom sam pokazal, kje je na mostu preko jezera Brljan odvrgel njeno truplo, poroča danes Jutarnji list. Trupla Antonije niso našli, čeprav so Jezero medtem popolnoma izsušili.

Paravinja je sicer že nekaj ur zatem pred preiskovalnim sodnikom v Šibeniku spremenil zgodbo in zatrdil, da Antonije Bilić nikoli ni niti videl, kaj šele ugrabil in ubil, še navaja Jutarnji list. Prav tako je že pred tem zatrdil, da so njegovo priznanje za umor Bilićeve izsilili že v Banja Luki, ko je bil aretiran.

Paravinjo sicer sumijo tudi za poskus posilstva dekleta pri Omišu, v Bosni in Hercegovini pa je bil nedavno obsojen na dve leti in deset mesecev zapora zaradi posilstva. Išče ga tudi Srbija, kjer je bil v odsotnosti obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi istega kaznivega dejanja.