c S

Protest proti novemu verskemu zakonu na Madžarskem

09.08.2011 08:13 Budimpešta, 08. avgusta (STA) - Skupina vidnih madžarskih pisateljev in borcev za človekove pravice je na evropske institucije naslovila poziv, naj zaščitijo versko svobodo v njihovi domovini. Madžarski parlament je namreč minuli mesec sprejel nov zakon, ki je drastično zmanjšal število verskih skupnosti.

V odprtem pismu evropski komisarki za pravosodje Viviane Reding in komisarju Sveta Evrope za človekove pravice Thomasu Hammarbergu pozivajo, naj "odločno ukrepata za zaščito verske svobode in drugih temeljnih svoboščin, ki so na Madžarskem trenutno v veliki nevarnosti".

Madžarski parlament je minuli mesec sprejel nov zakon o verskih skupnostih, ki število priznanih verskih skupnosti zmanjšuje z več kot 300 na zgolj 14, pri čemer je bilo s seznama izbrisanih več pomembnih cerkva in vse islamske, budistične in hindujske skupnosti.

"Še nikoli doslej si nobena država članica EU ni drznila tako očitno nasprotovati načelom svobode verovanja, enakosti pred zakonom in ločitve cerkve in države," pišejo oporečniki.

Opozarjajo, da so bile te skupnosti izobčene preko noči, njihove socialne, zdravstvene in izobraževalne storitve pa so ostale brez državne podpore, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta zakon je le zadnji zaskrbljujoč primer številnih resnega nazadovanja na področju človekovih pravic in pravne države, ki so se v zadnjem času zgodili na Madžarskem," še dodaja 14 podpisnikov pisma, med katerimi so nekdanji budimpeški župan Gabor Demszky, nekdanji predstavnik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za medije Miklos Haraszti in predsednik madžarskega Helsinškega odbora Ferenc Koszeg.