c S

Ministrstvo opozarja na neveljavnost prodaje nepremičnin v Kopru

09.08.2011 08:09 Koper, 08. avgusta (STA) - Morebitni kupci nepremičnin, ki jih bo Mestna občina Koper v četrtek ponudila na javni dražbi, po pojasnilih ministrstva za promet z njimi ne bodo mogli razpolagati. Dražba med drugim zajema več zemljišč na območju pristanišča, kjer je z uredbo prepovedan promet nepremičnin, opozarjajo na ministrstvu.

Kot so sporočili z ministrstva, se del nepremičnin, ki so predmet javne dražbe, nahaja znotraj ureditvenega območja državnega prostorskega načrta za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru. Nepremičnine znotraj tega ureditvenega območja so izven pravnega prometa in bi bila njihova prodaja po pojasnilih ministrstva pravno neveljavna.

"Overitev zemljiškoknjižnega dovolila oziroma pravnega posla za promet z nepremičninami, katerih promet je prepovedan, ni mogoča. Prav tako ne bo mogoč vpis oziroma prenos lastninske pravice z Mestne občine Koper na morebitnega kupca v zemljiški knjigi," so poudarili.

Nepremičnine, katerih pravni promet je prepovedan, so sicer navedene v uredbi o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora na podlagi programa priprave državnega lokacijskega načrta za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru, so še pojasnili na prometnem ministrstvu.

Dražba pa zajema tudi zemljišča na območju občine Ankaran, ki naj bi samostojno začela delovati leta 2014. Predsednik krajevne skupnosti Ankaran Gregor Strmčnik je pozval udeležence dražbe, naj se vzdržijo nakupa teh nepremičnin, saj bodo z izpodbojnimi tožbami "dosegli ničnost vseh pravnih postopkov, ki bodo sproženi na dražbi".

Na koprski občini so glede ankaranskih nepremičnin julija pojasnili, da občina "ni omejena pri razpolaganju s stvarnim premoženjem in ima na celotnem območju popolno ingerenco". Kot so še spomnili, je tako pred dvema letoma odločilo tudi sodišče, ko je zavrnilo izdajo začasno odredbe, s katero so posamezniki iz Ankarana zahtevali sodno prepoved takrat objavljene javne dražbe.