c S

Rusija umika prepoved uvoza zelenjave iz Slovenije in še štirih držav EU

09.08.2011 08:09 Moskva, 08. avgusta (STA) - Rusija, ki je 2. junija ustavila uvoz sveže zelenjave iz držav EU zaradi izbruha okužb z bakterijo E.coli v Nemčiji, postopoma umika prepoved uvoza. V začetku julija je dovolila uvoz zelenjave s Češke, Nizozemske, Belgije, Španije in Danske, od torka pa bo dovoljen uvoz tudi iz Nemčije, Estonije, Litve, Latvije in Slovenije.

Umik prepovedi uvoza še iz petih držav EU je danes napovedala ruska agencija za varstvo potrošnikov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Rusija je sicer 2. junija zaradi epidemije okužb z nevarnim sevom bakterije E.coli prepovedala uvoz vse sveže zelenjave iz EU. Prepoved je veljala za zelenjavo iz vseh članic unije, Evropska komisija pa je takrat v odzivu Moskvo pozvala, naj prepoved nemudoma umakne.

V izbruhu epidemije okužb z bakterijo E.coli je umrlo 52 ljudi, od tega 50 v Nemčiji, ena oseba je umrla na Švedskem, ena pa v ZDA. Zbolelo pa je več kot 4300 ljudi.

Države članice EU so lani sicer prispevale skoraj četrtino celotnega uvoza zelenjave v Rusiji oziroma 620.000 ton, so še sporočile ruske oblasti.