c S

Timošenkova ostaja v priporu

08.08.2011 14:20 Kijev, 08. avgusta (STA) - V Kijevu se je danes nadaljevalo sojenje nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, potem ko so jo v petek zaradi kršitev sodnega postopka aretirali. Sodnik je že na začetku zavrnil prošnjo obrambe, naj prekliče petkov nalog o aretaciji, ki je sprožil zaskrbljenost Zahoda nad stanjem pravne države v Ukrajini.

Kot je pojasnil sodnik Rodion Kirejev, obramba ni predstavila dovolj prepričljivih argumentov za spremembo njegove odločitve. Timošenkovo, ki je zadnje tri dni preživela v priporu, pa je celo ponovno opomnil zaradi njenih komentarjev na sodišču, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanjo premierko so na sodišče v središču Kijeva v policijskem avtomobilu pripeljali več ur pred začetkom sojenja. Pričakalo jo je več sto privržencev, ki so vzklikali njeno ime. Pred sodiščem so postavili nekaj deset šotorov, oblasti pa jih za zdaj še niso pregnale. Kljub temu so v okolico sodišča poslali več enot elitnih enot policije.

Ko je v nabito polno sodno dvorano vstopil sodnik, je Timošenkova vzkliknila "Slava Ukrajini" in ni bilo videti, da bi omilila svoj brezkompromisen odnos do sodišča. "Pred vami ne bom stala, saj bi to pomenilo, da sem pokleknila pred mafijo. Ne boste zlomili mene, temveč mlado ukrajinsko demokracijo," je dejala sodniku.

Timošenkovo sta na sodišču spremljala dva duhovnika, s prisotnostjo pa ji je podporo izkazal tudi soprog Oliksander, ki se sicer redko pojavlja v javnosti.

Timošenkovi sicer sodijo zaradi pogodbe o dobavi ruskega zemeljskega plina, ki jo je kot tedanja ukrajinska premierka leta 2009 podpisala s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Pogodba naj bi bila po mnenju tožilstva za Ukrajino izredno neugodna.

Timošenkova po drugi strani trdi, da je žrtev maščevanja ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča proti voditeljem oranžne revolucije, po kateri je leta 2004 na oblast v Ukrajini prišla bolj zahodno usmerjena vlada.

Države članice EU in ZDA so zaradi aretacije Timošenkove že izrazile zaskrbljenost nad selektivnim pregonom nasprotnikov Janukovičeve oblasti. Janukovičeva administracija je sicer kakršno koli vpletenost v primer zanikala, še navaja AFP.