c S

Delo v Luki Koper se vrača v normalne tire

08.08.2011 13:01 Koper, 08. avgusta (STA) - Delo v Luki Koper se vrača v normalne tire, čeprav bodo potrebovali od dva do tri tedne, da bodo odpravili zamude, ki so nastale zaradi osemdnevne stavke žerjavistov ter protesta pogodbenih delavcev, so zapisali v upravi Luke. "S tega vidika sta najbolj na udaru kontejnerski in pa terminal za generalne tovore", so zapisali v Luki Koper.

Kot pojasnjujejo v Luki Koper, delo že poteka normalno, odpravljeni pa so tudi zastoji v pristanišču, vendar pa bodo vse zamude, ki so nastale med stavko, dokončno odpravljene v dveh do treh tednih. Glede odprave zamud je bolj optimističen predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar, ki meni da bi bile zamude lahko odpravljene že v nekaj dneh.

Požar je sicer za STA dejal, da nadzorni svet pozdravlja sklenitev dogovora med upravo družbe ter žerjavisti in pogodbenimi delavci, saj to pomeni "normaliziranje stanja" v pristanišču.

Uprava Luke Koper je sicer danes še prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da so s sindikatom žerjavistom v petek zaključili pogajanja in dosegli prekinitev stavke, zato delo v pristanišču poteka nemoteno. Podpisnici sporazuma sta sklenili socialni mir, ki bo trajal najmanj leto dni ter se zavezali k nadaljevanju konstruktivnega dialoga.

Predstavnik stavkovnega odbora žerjavistov Mladen Jovičič je za STA dejal, da so žerjavisti zadovoljni z dogovorom, vendar pa o podrobnostih dogovora ne govori, saj so se tako dogovorili z upravo Luke Koper.

Prav tako je uprava sklenila dogovor z delavci Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (IPS) in njihovimi delodajalci. Dogovor vsebuje ugotovitev, da je bil upor delavcev IPS upravičen ter da delodajalci vključno z Luko ne bodo izvajali sankcij zaradi udeležbe na protestu.

V sindikatu IPS so sicer zapisali, da so s protestom veliko dosegli ter dokazali, da je bil njihov upor popolnoma upravičen in legitimen. Ob tem dodajajo, da s samim dogovorom sicer niso zadovoljni in se zavedajo, da bo pot do priznanja njihovih delavskih pravic še dolga.

Z upravo so podpisali tri točke sporazuma, ki med drugim vsebujejo zavezo, da se bodo do petega septembra tarife za storitve IPS dvignile za pet odstotkov. Delodajalci IPS so se zavezali, da bodo to povišanje v celoti prelili v plače delavcev, Luka Koper pa se je zavezala, da se v roku 30 dni sklene kolektivna pogodba, ki bo veljala za vse delavce, neodvisno od podjetja.

Stavka, ki se je končala v petek, je po ocenah Luke sicer povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada dohodkov.

Sindikalni centrali Alternativa in Solidarnost pa sta danes preklicali za 17. avgust napovedano enourno opozorilno stavko, so danes sporočili iz sindikatov.

Stavkovna odbora Solidarnosti in Alternative, ki sta opozorilno stavko napovedala v bran stavkajočim žerjavistom v Luki Koper, sta na današnjih sejah ugotovila, da je uprava Luke Koper preklicala postopke izredne odpovedi pogodb o zaposlitvi članom stavkovnega odbora sindikata žerjavistov in s tem ponovno zagotovila spoštovanje pravnega reda.