c S

Nekdanji najemnici Črnega lesa pritrdilo tudi višje sodišče

08.08.2011 11:34 Ljubljana, 08. avgusta (STA) - Po ljubljanskem okrožnem sodišču je tudi višje sodišče potrdilo, da je nekdanja najemnica hotela iz razvpite afere Črni les Duška Lajh upravičena do odškodnine, ki jo tožnica zahteva od časopisne hiše Delo. Višje sodišče se strinja, da je Delo pri poročanju o aferi prestopilo mejo dopustnega, poroča današnji Dnevnik.

Višje sodišče je ocenilo, da ni bilo izkazane nobene razumne podlage za zapis o domnevno izjemno velikem številu oporok, ki naj bi jih oskrbovanci hotela Črni les sestavljali v korist tožnice. Kasneje se je izkazalo, da se je to zgodilo le v dveh primerih.

Višje sodišče tako meni, da je Lajhova upravičena do odškodnine. Kolikšna je primerna odškodnina za pretrpljene duševne bolečine, bo moralo znova odločati okrožno sodišče. O tem bo razpravljalo jeseni.

Lajhova je vložila tožbe proti več kot desetim medijskim hišam, tudi proti Delu, od katerega zahteva najvišjo odškodnino - 150.000 evrov. V različnih Delovih edicijah je bilo namreč objavljenih več kot 30 člankov o aferi, Delo pa je sredi novembra 2003 objavilo tudi prvi članek o domnevnem dogajanju v Črnem lesu, navaja Dnevnik.

Afero so jeseni leta 2003 sprožile govorice, da naj bi v hotelu Črni les v Zamarkovi pri Lenartu v Slovenskih goricah umrlo nenavadno veliko število starostnikov. Dogajanje v hotelu je preverjala tudi policija, a so bili postopki proti najemnici hotela ustavljeni. Izkazalo se je namreč, da so bile zgodbe o domnevnem dogajanju v hotelu brez osnove, še navaja časopis.