c S

Kosovski Srbi na pogovorih s Tadićem za izvajanje dogovora o Kosovu

08.08.2011 11:36 Beograd, 08. avgusta (STA) - Predstavniki Srbov na Kosovu so se v nedeljo s srbskim predsednikom Borisom Tadićem dogovorili za izvajanje dogovora o rešitvi krize na severu Kosova. Tega so v petek dosegli predstavniki Srbije in sil Nata na Kosovu (Kfor), podprla pa ga je tudi Priština. Občine z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova naj bi o njem odločale v torek.

Iz urada srbskega predsednika so po srečanju sporočili, da so na sestanku ugotovili, da sta na severu Kosova najbolj potrebna "mir in enotnost", pa tudi da morata mednarodni instituciji na Kosovu Kfor in Eulex (misija EU) "ostati statusno nevtralni".

Kot je medtem po srečanju, ki je trajalo do poznih večernih ur, dejal predstavnik kosovskih Srbov, vodja okrožja Kosovske Mitrovice, Radenko Nedeljković, sta "naša država in poveljnik Kforja Erhard Bühler dosegla dogovor", zato bodo "sprejeli potrebne korake in izpolnili obveze iz tega dogovora", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor predvideva odprtje spornih mejnih prehodov Jarinje in Brnjak za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga. Na mejnih prehodih naj bi izvajanje nadzora začasno prevzeli pripadniki Kforja. Predvideva tudi odstranitev blokad cest na severu Kosova, ki vodijo do mejnih prehodov.

Nedeljković v nedeljo ni povedal, ali bodo Srbi barikade odstranili, je pa dejal, da bo na območju zagotovljen nemoten promet in svoboda gibanja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Štiri občine na severu Kosova z večinskim srbskim prebivalstvom bodo o petkovem dogovoru odločale v torek na seji skupščine občin, je predhodno napoved v nedeljo potrdil srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović. Kot je dodal, je od njih odvisno, kakšno odločitev bodo sprejeli, verjame pa v "njihov razum in odgovornost".