c S

Finančni voditelji po svetu o ukrepih za stabilnost na trgih

08.08.2011 08:13 Frankfurt/Tokio, 07. avgusta (STA) - Finančni ministri in guvernerji centralnih bank po svetu se oz. se bodo danes prek telekonferenc pogovarjali o ukrepih, s katerimi bi ob dolžniški krizi v Evropi in po znižanju bonitetne ocene ZDA zagotovili stabilnost na finančnih trgih. Pogovarjali so se že predstavniki G20, predvidena je konferenca G7, pogovori naj bi potekali tudi v ECB.

Namestniki finančnih ministrov skupine držav G20 so danes po telefonu govorili o predlogih za zmanjšanje šokov na trgih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila južnokorejska centralna banka. Skupina G20 bi lahko po nekaterih informacijah podala skupno izjavo, s katero naj bi pomirila napetosti pred ponedeljkovim odprtjem finančnih trgov.

Finančni ministri držav skupine G7 se bodo o najnovejšem zaostrovanju razmer na finančnih trgih najverjetneje sestali na telekonferenci v noči na ponedeljek, še pred odprtjem azijskih borz, je za japonsko tiskovno agencijo Kjodo napovedal vir blizu vlade v Tokiu. Ministri G7 naj bi iskali predvsem skupne rešitve po petkovi odločitvi bonitetne hiše Standard & Poor's (S&P), da zniža kreditno oceno ZDA z AAA na AA+.

S&P je odločitev o znižanju ocene utemeljil s tem, da po več tednih prizadevanj dosežen kompromisni sporazum v kongresu ne zadostuje za finančno konsolidacijo v državi. Drugi dve najpomembnejši bonitetni hiši Moody's in Fitch sta po dogovoru o dolgu in proračunu potrdili najvišjo kreditno oceno ZDA, vendar pa je Moody's napovedal možnost znižanja v prihodnje.

Skrbi na finančnih trgih povzroča tudi dolžniška kriza v Evropi in bojazen, da bi lahko Španija in Italija postali naslednji žrtvi dolžniške krize.

Kot so s sklicevanjem na neimenovane vire poročale nekatere tuje tiskovne agencije, naj bi guvernerji centralnih bank območja z evrom danes ob 16. uri začeli videokonferenco, na kateri naj bi razpravljali o tem, ali naj ECB začne odkupovati italijanske in španske državne obveznice.

V ECB informacij o konferenci po poročanju AFP ne komentirajo.

Zahtevana donosnost za italijanske in španske državne obveznice je minuli teden dosegla rekordno vrednost. Donosi desetletnih italijanskih državnih obveznic so se v petek gibali okoli 6,2 odstotka, donosi primerljivih španskih obveznic pa okoli 6,3 odstotka.

"Naloga ECB je, da podpira stabilnost na dolžniških trgih," je po poročanju AFP španska finančna ministrica Elena Salgado dejala v danes objavljenem intervjuju za špansko tiskovno agencijo Efe.

Napovedala je, da Španija pripravlja nove reforme, s katerimi naj bi zagotovila dodatnih 4,9 milijarde evrov. 2,5 milijarde evrov naj bi prinesle spremembe pri obdavčitvi velikih podjetij, 2,4 milijarde evrov pa naj bi privarčevali na strani javne porabe. Prihranki naj bi omogočili vladi, da bi javnofinančni primanjkljaj znižala z 9,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na šest odstotkov BDP leta 2011 in štiri odstotke leta 2012, nato pa pod maastrichtsko mejo treh odstotkov.

Španska centralna banka je v petek opozorila, da bi lahko napetosti na trgu državnih obveznic ogrozile gospodarsko okrevanje Španije, poroča AFP. Po prvih podatkih španske centralne banke je Španija v drugem četrtletju beležila 0,2-odstotno gospodarsko rast. Na letni ravni pa naj bi rast po napovedih banke znašala 0,8 odstotka BDP.