c S

Kolovodja zlorab v Abu Graibu prišel na prostost

08.08.2011 08:13 Washington, 07. avgusta (STA) - Charles Graner, obsojeni kolovodja ameriških vojakov, ki so zlorabljali in mučili ujetnike v zloglasnem iraškem zaporu Abu Graib, je bil v soboto izpuščen na prostost, je danes sporočila ameriška vojska. Prostost - sicer pogojno - si je prislužil po prestani šestinpolletni zaporni kazni. Obsojen pa je bil na deset let zapora.

Danes 42-letni Graner si je prostost prislužil s primernim vedenjem in prizadevanjem v rehabilitacijskih programih, je sporočila predstavnica ameriške vojske Rebecca Steed. Izpuščen je bil na pogojno prostost in do 25. decembra 2014 se bo moral vsak dan javljati policistu za pogojne izpuste, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Graner je bil vodja šestčlanske skupine paznikov, ki so spolno poniževali zapornike v Abu Graibu v bližini Bagdada, se nad njimi izživljali, nanje ščuvali pse in za nameček vse še fotografirali. Ko so fotografije leta 2004 prišle na dan, je izbruhnil velik mednarodni škandal, ki je močno omajal ugled ZDA in ameriška prizadevanja za demokracijo v Iraku.

Z zlorabami v Abu Graibu so se načela tudi vprašanja zasliševalnih tehnik ameriških vojakov in obveščevalcev ter tudi pravic zapornikov iz "vojne proti terorizmu" v Guantanamu in Afganistanu. Graner je namreč v svoji obrambi pojasnjeval, da so s sodelavci delovali po navodilih obveščevalcev, da bi zlomili voljo iraških zapornikov, za katere so sumili, da so člani upora.

Skupaj z Granerjem je bilo obsojenih sedem paznikov v Abu Graibu in še štirje nižji vojaki. A višjih častnikov med obsojenimi ni bilo. Graner je bil sicer še zadnji, ki je v zaporu prestajal kazen zaradi zlorab v Abu Graibu.

Na novico o njegovi izpustitvi so se medtem že odzvali v Bagdadu. Kot navaja AFP, je več prebivalcev Bagdada zahtevalo, da ameriški vojaki ne bi smeli več uživati imunitete pred iraškimi sodišči. "Na prostost je prišel kriminalec. Morali bi ga pripeljati v Irak in mu soditi," je po poročanju AFP odločitev ameriške vojske o izpustitvi Granerja komentiral eden izmed ogorčenih protestnikov.