c S

Delovni inšpektorji lani ugotovili 6456 kršitev na področju delovnih razmerij

08.08.2011 08:11 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Inšpektorat za delo RS je lani na področju delovnih razmerij opravil 9908 inšpekcijskih nadzorov in pri tem ugotovil skupno 6456 kršitev. Največ kršitev so inšpektorji ugotovili v dejavnostih gradbeništva (1673), gostinstva (1058) in trgovine (937). V teh dejavnostih sicer opravijo tudi največ inšpekcijskih nadzorov.

Število lani ugotovljenih kršitev je bilo znatno večje kot v letu prej, ko so jih inšpektorji ugotovili 6013, na spletnih straneh inšpektorata v odgovorih medijem navaja v. d. glavnega inšpektorja RS za delo Boris Ružič.

Po številu vseh ugotovljenih kršitev v lanskem letu na področju delovnih razmerij izstopajo kršitve v zvezi s plačilom za delo, teh so inšpektorji ugotovili 2596, število pa je precej višje od ugotovljenih 1522 tovrstnih kršitev v letu prej.

Sledijo kršitve, povezane z pogodbo o zaposlitvi (942), na tretje mesto se uvrščajo ugotovljene kršitve v zvezi z vodenjem evidenc na področju dela (606). Sledijo še kršitve v zvezi z delovnim časom (517), zaposlovanjem na črno (495) ter prenehanjem pogodbe o zaposlitvi (328).

Letos do meseca maja pa je bilo pod okriljem inšpektorata skupaj opravljenih 3832 inšpekcijskih nadzorov s področja delovnih razmerij in ugotovljenih 2325 kršitev. Na področju gradbeništva je bilo opravljenih 742 inšpekcijskih nadzorov in ugotovljene 503 kršitve.

Na področju varnosti in zdravja pri delu je bilo letos do konca maja skupaj opravljenih 2790 inšpekcijskih pregledov in ugotovljenih 6183 kršitev. Od tega je bilo na področju gradbeništva opravljenih 513 pregledov in ugotovljenih 1039 kršitev.

Kot v pojasnilih na novinarska vprašanja navaja Ružič, so se znaki gospodarske krize najbolj odrazili na področju delovnih razmerij, pri čemer posebej izpostavlja gradbeništvo, ki so ga inšpektorji lani skozi vse leto poostreno nadzirali.

Zaradi nelikvidnosti delodajalcev so se delavci soočali z neizplačilom plač, regresa, odpravnin in drugih prejemkov iz delovnega razmerja, saj so delodajalci tudi na ta način iskali možnosti za prebroditev krize in s tem neupravičeno posegli v pravice delavcev. Tovrstne kršitve so inšpektorji evidentirali tudi pri vse več delodajalcih, ki so do leta 2010 redno izpolnjevali svoje finančne obveznosti do delavcev iz naslova delovnega razmerja.

Med odmevnejše primere zagotovo spada podjetje Vegrad. Pri Vegradu in njegovih hčerinskih podjetjih so inšpektorji na področju delovnih razmerij lani opravili 34 inšpekcijskih nadzorov in v letu 2011 do maja še dva inšpekcijska nadzora. Zoper pravne in odgovorne osebe podjetij je bilo uvedenih več postopkov o prekršku. Izdano je bilo 80 plačilnih nalogov in devet odločb o prekršku.

V zvezi z Vegradom je bilo tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic z dela na okrožno državno tožilstvo podanih pet kazenskih ovadb zoper pravne osebe in njihove odgovorne osebe.