c S

Novosti pri programu ocenjevanja poslovne odličnosti

08.08.2011 08:10 Celje, 07. avgusta (STA) - Vlada je v okviru programa Priznanje RS za poslovno odličnost leta 1998 začela podjetja sistematično spodbujati k doseganju globalne konkurenčnosti, letos pa so na Uradu RS za meroslovje uvedli vrsto sistemskih metodoloških sprememb, da bi poenostavili postopek prijave in se še bolj približali evropskim principom odličnosti.

Iz urada za meroslovje so sporočili, da so marca izdali prevod meril modela evropske nagrade za odličnost EFQM 2010, na podlagi katerega poteka ocenjevanje v okviru nacionalnih nagrad v Evropski uniji. Model temelji na vzročno posledični povezavi med načinom delovanja oz. pristopi, ki jih organizacija uporablja pri svojem poslovanju in doseženimi rezultati.

Kot je zapisala sodelavka urada Karmen Kerne Pipan, lahko model spodbuja tudi odprto organizacijsko kulturo ter inovativno razmišljanje, njegove glavne novosti pa so med drugim splošnost in enotnost za podjetja, kar naj bi pripomoglo k boljšemu pretoku informacij, znanja in izkušenj.

Poenostavili so tudi jezik in napotke, ki so bolj osredotočeni na dejavnost organizacij, večji poudarek pa so dali zaposlenim kot nosilcem napredka, stalnim izboljšavam, spremembam, ustvarjalnosti ter inovativnosti. V luči posledic finančne in gospodarske krize so pomemben poudarek dali tudi sistematičnemu menedžmentu tveganj.

Kot dodaja Kerne Pipanova, so poudarjeni tudi osebni zgled, prevzemanje odgovornosti in vedenje vodstva, po njenem pomembna novost, ki so jo uvedli v ocenjevanju za Priznanje RS za poslovno odličnost 2011, pa je poenostavljena priprava vloge za kandidaturo za priznanje s tabelaričnimi prikazi. Za en dan so tudi podaljšali obisk ocenjevalcev v organizaciji.

Na podlagi dosedanjih odzivov ocenjujejo, da bo nova različica modela odličnosti pritegnila večje število podjetij in javnih ustanov najprej k samoocenjevanju in nato h kandidaturi za priznanje. Novi, poenostavljeni način priprave vloge, ki zahteva precej manj napora in virov, je že prvo leto uporabilo za dobre tri petine prijaviteljev, na uradu za meroslovje pa želijo, da bi k sodelovanju pritegnili več uspešnih majhnih in srednjih podjetij, je še zapisala Kerne Pipanova.

Javni razpis za kandidaturo za priznanje za leto 2012 bodo predvidoma objavili januarja, direktor urada Samo Kopač pa namerava model odličnosti in ocenjevanja s sodelavci po dopustih predstaviti po uspešnih slovenskih podjetjih.