c S

ZDA izgubile najboljšo kreditno oceno

08.08.2011 08:09 Washington/Tokio/Pariz/London, 06. avgusta (STA) - Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je tri dni po doseženem dogovoru v ameriškem kongresu o povišanju meje javnega dolga v petek znižala kreditno oceno ZDA z AAA na AA+. Evropske in azijske države so znižanje bonitetne ocene večinoma označile kot predvidljivo in izrazile zaupanje v ameriško gospodarstvo, do ZDA je bila kritična le Kitajska.

Ameriška bonitetna hiša S&P je v petek zvečer po zaprtju ameriških borz znižala kreditno oceno ZDA z AAA na AA+ in ob tem opozorila na možnost, da bi se lahko ta ocena v prihodnje še znižala.

To je sicer prvič, da je S&P znižal kreditno oceno na javni dolg ZDA po letu 1941, ko je državi podelil trojni A in prvo znižanje po letu 1917, ko je najvišjo oceno ZDA podelila bonitetna hiša Moody's. Kreditna ocena je mnenje bonitetne hiše o relativnem kreditnem tveganju posamezne vrste obveznosti ali izdajatelja kot celote.

S&P je skupaj z drugimi bonitetnimi hišami napovedal možnost znižanja kreditne ocene že med pogajanji glede povišanja meje javnega dolga in znižanja proračunskega primanjkljaja, ki so se sklenila 2. avgusta.

S&P je sicer tudi v primeru dogovora napovedal, da bo ocena morda vseeno znižana, ker so se politiki v Washingtonu dogovorili le za 2400 milijard dolarjev proračunskih prihrankov v naslednjih desetih letih. Bonitetna hiša je želela za okrog 4000 milijard nižjo porabo.

Drugi dve najpomembnejši bonitetni hiši Moody's in Fitch sta po dogovoru o dolgu in proračunu potrdili najvišjo kreditno oceno ZDA, vendar pa je Moody's napovedal možnost znižanja v prihodnje.

Pri S&P so svojo odločitev utemeljili s tem, da po več tednih prizadevanj dosežen kompromisni sporazum v kongresu ne zadostuje za finančno konsolidacijo v državi. Agencija je zato "spremenila mnenje o težavah pri premostitvi prepada med političnimi strankami", povezanih z znižanjem proračunskega primanjkljaja.

V svoji obrazložitvi je agencija, ki velja za najvplivnejšo med omenjenimi tremi, tudi opozorila, da je zaradi dolgotrajnih finančnih in gospodarskih težav oslabela "učinkovitost, stabilnost in predvidljivost ameriškega političnega procesa in političnih institucij", kar je tudi pripomoglo k znižanju ocene.

Znižanje bonitetne ocene je tudi simboličen poraz za predsednika Baracka Obamo, njegovo administracijo in za ZDA in bi lahko vodilo do zvišanja stroškov ameriškega zadolževanja.

Tako v Evropi kot v Aziji so se na znižanje bonitetne ocene ZDA odzvali s pomirljivimi toni in posvarili pred pretiranimi odzivi. Le Kitajska, ki je največji ameriški upnik, je bila kritična do ZDA.

Francije kljub znižanju kreditne ocene ZDA ne skrbi za ameriško gospodarstvo. Kot je v soboto dejal francoski minister za gospodarstvo Francois Baroin, ima Francija "popolno zaupanje v trdnost in temelje ameriškega gospodarstva in v odločnost ameriške vlade, da uresniči načrt (o znižanju dolga), ki ga je ta teden potrdil kongres".

Britanski minister za podjetništvo Vince Cable pa je za televizijo Sky News dejal, da je bilo znižanje kreditne ocene "povsem predvidljivo" po dolgotrajnem sporu v ameriškem kongresu glede dviga meje ameriškega javnega dolga. Nemška vlada pa znižanja bonitetne ocene ZDA za zdaj ni želela komentirati.

Rusija je medtem sporočila, da bo kljub znižanju bonitetne ocene ohranila sedanjo raven svojih naložb v ameriških dolarjih. Kot je za agencijo Interfax povedal namestnik ruskega finančnega ministra Sergej Storčak, teh ne bodo spreminjali, "saj ni velike razlike med AAA in AA+".

Med azijskimi državami so po objavi znižanja bonitetne ocene ZDA večinoma prevladovali pomirljivi toni. Tokio je sporočil, da japonsko zaupanje v ameriške obveznice ostaja nespremenjeno. Japonska je sicer druga največja imetnica ameriškega dolga za Kitajsko.

V Južni Koreji, kjer so se na izredni seji sestali vodilni predstavniki finančnega ministrstva, so posvarili pred pretiranim odzivom in ocenili, da ni potrebe po zaskrbljenosti za južnokorejsko gospodarstvo.

Tudi avstralska premierka Julia Gilliard je pozvala k premišljenemu odzivu na znižanje ocene ZDA. Ob tem je izpostavila, da to ni bilo nepričakovano in da Fitch in Moody's še vedno ohranjata najvišjo kreditno oceno ZDA.

Je pa bila do ZDA kritična Kitajska, sicer največja lastnica ameriških državnih obveznic. Kitajska ima "vso pravico", da zahteva od ZDA, da se spoprimejo s svojim javnim dolgom, je komentirala državna tiskovna agencija Xinhua. V kolikor ZDA ne bodo storile globljih rezov v svojo "velikansko vojaško porabo in napihnjeno socialno porabo", bo sedanje znižanje zgolj "uvod v še bolj uničujočo znižanje kreditne ocene". Komentar, ki ga je objavila Xinhua, je bil prvi uradni odziv Pekinga na znižanje bonitetne ocene ZDA.

Da gre za resno opozorilo glede visokega ameriškega javnega dolga v višini več kot 14.000 milijard dolarjev, so mnenja tudi ameriški parlamentarci, ki so izrazili zaskrbljenost nad znižanjem ocene s strani S&P, prvega po 60 letih.

Vprašanje, ki se ob tem zastavlja, je, kako bo znižanje ocene vplivalo na mednarodne vlagatelje. Številni finančni analitiki so znižanje pričakovali, kljub temu pa v ponedeljek, ko se bodo odprle borze, pričakujejo padec borznih indeksov. Kljub temu pa analitiki ostajajo mnenja, da ameriški dolg kljub znižanju bonitetne ocene v očeh vlagateljev še naprej ostaja ena najvarnejših naložb na svetu.