c S

Po dogovoru z Avstrijci avtoprevozniki odpovedali zaporo Karavank

08.08.2011 08:08 Jesenice, 06. avgusta (STA) - Slovenski avtoprevozniki so po doseženem dogovoru na avstrijski strani Karavank preklicali za danes napovedano zaporo mednarodnega predora. Minister za promet Patrick Vlačič je preklic pozdravil in dodal, da bo zdaj potrebno poiskati rešitev enostranske avstrijske odločitve glede omejitve tovornega prometa.

Avtoprevozniki so držali besedo in se ob 8. uri zbrali na platoju Hrušica ter nato odpravili pogajat na avstrijsko stran. Po okrog uro dolgih prepričevanjih glede usode v Avstriji zadržanih težkih tovornjakov so dosegli kompromis: skoraj 20 tovornjakov je lahko nadaljevalo pot v Slovenijo, avtoprevozniki pa so odpovedali protestno zaporo predora.

Po besedah predsednika sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Andreja Klobase je zdaj na potezi minister Vlačič, ki se mora do naslednjega tedna z avstrijsko kolegico dogovoriti o umiku omejitve, ki so jo Avstrijci vzpostavila enostransko. Če v enem tednu na ministrski ravni ne bo premika, Klobasa napoveduje dejansko zaporo Karavank.

Vlačič je pozdravil preklic napovedane blokade in v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali z ministrstva, zapisal, da je to za varnost in pretočnost prometa najpomembneje. Dodal je še, da bo potrebno zdaj poiskati rešitev vprašanja enostranske avstrijske odločitve v zvezi z predorom, ki leži v dveh državah.

Avstrija se je za omejitev tovornega prometa skozi Karavanke v turistični sezoni sicer odločila zaradi povečanega prometa in na podlagi analize tveganj. Omejitev velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in sicer od 22. ure v petek do 15. ure v soboto. Takrat v Avstriji nastopi prepoved vožnje ob koncih tedna, v Sloveniji pa ta velja že od sobote ob 8. uri.

Avstrijska poteza je razburila mnoge slovenske avtoprevoznike, Klobasa pa je napovedal protestno zaporo predora Karavanke in sicer sprva za petek zvečer, nato pa za soboto. Slovenska in avstrijska stran kljub večkratnemu dogovarjanju v minulem tednu nista našli rešitve, ki bi zadovoljila avtoprevoznike.

Po prvem dogovoru bi promet sprostili za pokvarljivo blago in nevarni tovori, avtoprevoznikom pa bi povrnili razliko v cestnini za pot od Beljaka do Šentilja, zmanjšano za tunelnino skozi Karavanke. Drugi, petkov dogovor pa je predvideval, da gredo lahko prevozniki iz Salzburga po kateri koli poti proti Šentilju in dobijo s strani avstrijskega upravljavca avtocest Asfinaga povrnjeno cestnino od Beljaka do Šentilja, zmanjšano za tunelnino za Karavanke.

Na slovenskem prometnem ministrstvu so ob tem pojasnili, da dogovora ne bosta veljala, če pride do omejevanja uporabe javne prometne infrastrukture. Po odpovedi za danes napovedane zapore predora torej dogovora do nadaljnjega veljata, prometni ministrstvi obeh držav pa bosta v prihodnjem tednu skušali doseči dogovor, ki bo ustrezal tudi avtoprevoznikom.