c S

Slovenski direktorji s 150.000 evri plače letno

08.08.2011 08:07 Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Slovenski direktorji imajo višje plače kot kolegi na Češkem in Slovaškem, je pokazalo poročilo o prejemkih iz delovnega razmerja, ki ga je Slovensko-nemška gospodarska zbornica pripravila v sodelovanju s podjetjem Kienbaum Management Consultants. V povprečju slovenski direktor zasluži dobrih 150.000 evrov letno.

Raziskava o plačnih prejemkih se je dotaknila primerjave višine plač na istih ravneh v podjetjih v Sloveniji, Slovaškem in Češkem. Rezultati so pokazali, da direktorji najvišje plače prejemajo v Sloveniji, in sicer v povprečju 154.698 evrov na leto. Direktorji v primerljivih podjetjih na Češkem zaslužijo letno 105.319 evrov, na Slovaškem pa 81.795 evrov. Tudi kvalificirani delavci prejemajo v povprečju najvišje letne plače v Sloveniji (14.345 evrov), sledijo jim slovaški (11.877 evrov) in češki delavci (11.702 evra).

Plače so se v preteklem letu v Sloveniji najbolj povečale vodilnim delavcem (7,3 odstotka), navadim delavcem (7,2 odstotka) ter strokovnim delavcem (6,8 odstotka), najmanj pa direktorjem (5,5 odstotka). Hkrati pa je študija pokazala, da se bodo v skladu z načrti in napovedi v prihodnosti plače najbolj povečale ravno direktorjem, in sicer za sedem odstotkov.

Študija je pregledala in med seboj po omenjenih državah primerjala tudi dostopnost 26 različnih profilov kadrov. Stanje na področju dostopnosti kadrov za raziskave in razvoj je na primer v Sloveniji slabše kot na Slovaškem in nekoliko boljše kot na Češkem, medtem ko so v Sloveniji težje kot v preostalih dveh državah dostopni programerji in inženirji. Pregled skupnega povprečja razkrije, da imajo podjetja najlažji dostop do kadrov na Slovaškem, najbolj pa so omejena pri izbiri češka podjetja.

V Sloveniji delež zaposlenih s pogodbami za določen čas znaša 13,7 odstotka in tako bistveno ne odstopa od deleža v Evropski uniji, ki je 12,8 odstotka, pa še navaja študija. Delež najetih delavcev pa je v preteklem letu znašal 0,75 odstotka vseh zaposlenih, povprečno trajanje tovrstnega dela pa je znašalo od šest do osem mesecev.