c S

Stavka žerjavistov je končana

08.08.2011 08:05 Koper, 06. avgusta (STA) - Stavkovna pogajanja med sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti in upravo Luke Koper so uspešno zaključili, stavke pa je konec, je nekaj minut po polnoči povedal predsednik uprave Luke Gregor Veselko. Delo v Luki bo steklo takoj. Poletje bodo "prebrodili" s sistemom dela na žerjavih 3 + 2, rešili pa so tudi druga strateška vprašanja, je dodal.

Veselko je po zaključku pogajanj, ki so se začela v ponedeljek, v kratki izjavi medijem pojasnil, da so rešili strateška vprašanja "kot recimo poslovni model družbe, ki upošteva tudi podpogodbene delavce".

Prav tako so umaknili postopke za izredno odpoved pogodb o zaposlitvi za člane stavkovnega odbora. "Poteza z izrednimi odpovedmi je bila taktične narave," je ob tem pojasnil Veselko. O tem, ali ostajajo na stališču, da se stavko definira kot nezakonito, pa Veselko ni še podal dokončnega odgovora: "To bomo še videli."

Nad zaključkom pogajanj je zadovoljen tudi predstavnik stavkovnega odbora Mladen Jovičič."Mislim, da smo na koncu vendarle uspeli pokazati sposobnost za kompromis in na obojestransko zadovoljstvo smo si odprli vrata v svetlo prihodnost," je izjavil.

Priznal je, da so bila pogajanja težka, da pa so si vzeli čas ter jih tako zaključili na način, da so vsi zadovoljni.

Glede vprašanja varnosti na delovnem mestu je Jovičič pojasnil, da je bil sprejet "kompleksen plan", ki bo sledil v skladu z določenimi časovnimi roki in ki bo tudi obojestransko spremljan.

Stavka, ki je trajala od prejšnjega petka, je po ocenah Luke sicer povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka.

Pozno ponoči so dogovor podpisali tudi delavci IPS, njihovih delodajalci in Luka. Dogovor vsebuje ugotovitev, da je bil upor delavcev IPS upravičen in legitimen ter da delodajalci vključno z Luko ne bodo izvajali sankcij zaradi udeležbe na protestu. Prav tako bodo prejeli plačilo tudi za čas protesta.

Kot je povedal pravni zastopnik delavcev Aleksander Lisjak, so sami predlagali dogovor o tridelnem enakopravnem sodelovanju in izgradnji partnerskega sistema, ki bi bil v korist vseh treh strank: "Luka žal tega ni sprejela, ker po mnenju uprave ni pristojna in bi takšna zaveza presegala njena pooblastila. Zato bo ta del romal v presojo nadzornemu svetu. Menim, da bo slednji to sprejel, saj je v korist vseh."

Nadzorniki naj bi se po njegovih besedah do tega predloga opredelili v 30 dneh. "Če ne bo soglasja, je predviden sistem arbitraže, tako da bi objektivno določili obseg tistih minimalnih pravic, ki bodo zagotavljale nek enakopraven odnos delavcev IPS in ki bo zaradi nelojalne konkurence v korist tudi njihovim delodajalcem".

Po Lisjakovih besedah sta stavka in protest pokazala, da je razmerje med delavci IPS in Luko popolnoma neurejeno. "Sindikata, ki sem ju zastopal, nista povsem zadovoljna, kajti tovrstni dogodki so velik madež naše države," je povedal in dodal, da so s pričujočim dogovorom delavci pridobili na dostojanstvu.

Namestnik predsednika uprave Luke Tomaž Martin Jamnik je ocenil, da je bil "storjen velik korak, predvsem s strani delavcev, ki so se prvič pojavili kot uradni partner v razgovorih". Luka je po njegovih besedah svojo nalogo opravila ne le kot mediator, ampak tudi kot aktivni člen v pogajanjih.

"Aktivno smo odprli svoj žep," je dejal in pojasnil, da bodo na takšen način pomagali, da se očitane nepravilnosti uredijo in določijo neka "pravila igre, kjer bodo vsi enakopravno sodelovali".

Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič je priznal, da niso povsem zadovoljni, od uprave pa pričakujejo, da bo v nadaljevanju izpolnila svoje obljube in sodelovala z njimi. Kot glavni dosežek dogovora pa je Topič označil dejstvo, da so dobili priznanje, da je bil njihov upor upravičen.

Predsednik Gospodarskega interesnega združenja izvajalcev pristaniških storitev Dušan Gak je ocenil, da bodo podpogodbeni delavci na podlagi današnjega sporazuma lahko dosegli nekaj več, "vendar skozi pametna pogajanja". Morda deluje, kot da so delavci dobili malo, je povedal Gak, a dejansko so po njegovem "dobili veliko več oziroma še nikoli toliko, kot so dobili danes".

Tako bodo enotna pravila za vsa IPS podjetja zagotavljala neke minimalne pravice, poleg tega pa se vzpostavlja nek mehanizem nadzora nad pogodbami z delavci s strani Luke.