c S

Podizvajalci brez sestanka in dogovora z Darsom

08.08.2011 08:04 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Predstavniki Društva podizvajalcev v gradbeništvu so se danes z vodjo Mirkom Požarjem odpravili na Dars, kjer so se želeli sestati z upravo Darsa. Ker jim to ni uspelo, so nepovabljeni prišli pred prostore uprave, prva dama Darsa Mateja Duhovnik pa je omenjeno dejanje označila za nedopustno in napovedala, da se ne bodo več pogovarjali s Požarjem.

Uprava Družbe za avtoceste RS (Dars) se danes ni želela sestati s predstavniki podizvajalcev, s seboj pa so prinesli vso potrebno dokumentacijo. Komisija Darsa, ki naj bi pregledala zahtevke podizvajalcev, po Požarjevih besedah ostaja brez pooblastil, zato so dokumente želeli pregledati z upravo Darsa. Kot je dejal Požar, so jim v upravi dejali, "da imajo pomembnejše delo".

Med drugimi je Požar nato govoril s poslovno sekretarko uprave Darsa. Vprašal jo je, ali so pripravljeni dati vsaj pooblastilo komisiji, ki je v kleti stavbe čakala na podizvajalce, a je znova ostal brez odgovora.

Ker niso dobili zagotovila, da je komisija kompetentna in ker jim je uprava dala vedeti, da nima časa zanje, so se podizvajalci po Požarjevih besedah sami odpravili v četrto nadstropje stavbe, kjer so prostori vodstva, a so tam naleteli na zaprta vrata.

"Kaže, da je ta uprava popolnoma nezainteresirana za rešitev problema podizvajalcev. Komisiji ne želi dati pooblastila, kar pomeni, da je vse to skupaj ena farsa in popolno nasprotje julijskega dogovora," je poudaril Požar in dodal, da je uprava tedaj priznala določene napake in da so nato dogovorili, da vendarle skušajo zbližati stališča.

Potem ko so predstavniki Društva podizvajalcev nepovabljeni prišli pred prostore uprave Darsa, je predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik to dejanje označila za nekulturno in nedopustno. Napovedala je tudi, da se v Darsu s Požarjem ne nameravajo več pogovarjati.

"Današnje dejanje Mirka Požarja presega vse meje kulturnega in dopustnega obnašanja in ga v družbi ostro obsojamo. Kljub temu, da smo še vedno mnenja, da so pogovori edina prava rešitev problemov podizvajalcev, sporočamo, da se z Mirkom Požarjem družba Dars ne bo več pogovarjala," je v izjavi za javnost v Ljubljani dejala Duhovnikova.

Ob tem je poudarila, da so še vedno pripravljeni na pogovore s posameznimi podizvajalci.

Dars je sicer odziv na dogodek objavil tudi na svojih spletnih straneh, pri čemer je zapisal, da je Požar danes tako kot že večkrat samovoljno določil uro sestanka ter pričakoval takojšen sprejem. "Sporočeno mu je bilo, da ga danes uprava ne more sprejeti, saj ima vnaprej dogovorjene delovne obveznosti. Kljub temu je Mirko Požar samovoljno vstopil v prostore družbe ter na ta način želel izsiliti srečanje z upravo," so opozorili.

Obenem so opozorili, da je bilo v četrtek na Požarjevo pobudo odpovedanih večina s strani podizvajalcev potrjenih sestankov. "Takšno ravnanje ocenjujemo kot nepotrebno in za podizvajalce tudi škodljivo," so izpostavili.

Navedli so še, da bodo njihove strokovne službe tudi v ponedeljek pripravljene sprejeti podizvajalce, ki bi se sestankov želeli udeležiti. Nekateri med njimi namreč po njihovih besedah niso upoštevali četrtkovega Požarjevega bojkota. "Tako je bil v četrtek opravljen en sestanek, nekaj pa jih pričakujemo v začetku prihodnjega tedna," so sklenili.

Že v četrtek se je srečanje predstavnikov podizvajalcev in komisije Darsa, na katerem bi morali pregledati posamezne zahtevke podizvajalcev, končalo neuspešno. Podizvajalci so sestanek prekinili prav zato, ker komisija ni imela pooblastil in ni želela pisati uradnega zapisnika sestanka.

Dars je nato podizvajalce, ki so odpovedali tudi sestanka, sklicana za danes in ponedeljek, znova pozval k pogovorom, v sporočilu pa med drugim zapisal tudi, da Požar krši dogovore v zvezi z reševanjem problematike podizvajalcev, da manipulira s podizvajalci in da mu ni v interesu, da se njihove težave čim prej rešijo.

Podizvajalci od Darsa za nekatera dela na pomurski, dolenjski in primorski avtocesti zahtevajo za skupno okoli devet milijonov evrov plačil.