c S

Ukrajinski premier pričal v postopku proti svoji predhodnici

08.08.2011 08:02 Kijev, 05. avgusta (STA) - Ukrajinski premier Mikola Azarov se je danes v vlogi priče nenapovedano udeležil sodnega procesa proti svoji predhodnici Juliji Timošenko. Timošenkovo, ki se mora pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja, pa so med zaslišanjem zaradi kršitev sodnega postopka aretirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred sodišče je Timošenkovo pripeljala pogodba o dobavi ruskega zemeljskega plina, ki jo je obtoženka, tedanja ukrajinska premierka, leta 2009 podpisala s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Pogodba naj bi bila po mnenju tožilstva za Ukrajino izredno neugodna.

Podobno mnenje je na današnjem zaslišanju izrazil Azarov, ki je dejal, da je pogodba državno blagajno po nepotrebnem obremenila za dodatnih 133 milijonov evrov. Po poročanju AFP je izjavil tudi, da sedanja vlada preučuje možnosti sprememb podpisane pogodbe.

Če bo sodišče Timošenkovo spoznalo za krivo, jo v najslabšem primeru čaka od sedem do deset let zapora, v najboljšem pa bo morala odstopiti z mesta poslanke v parlamentu in ne bo smela kandidirati na predsedniških volitvah leta 2015, še piše AFP.

Današnje zaslišanje pa je s svojim uporništvom in sarkazmom zaznamovala tudi Timošenkova, ki jo je zaradi več kršitev sodnega postopka med današnjim zaslišanjem aretirala policija. Obtoženka namreč sodniku ni želela odgovarjati stoje, kot to zahtevajo pravila. Prav tako je sodnika žalila in odkrito dvomila v njegovo objektivnost, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nič manj prizanesljiva ni bila do Azarova. Slednji je namreč pred sodiščem govoril rusko, Timošenkova pa je zato zahtevala prevajalca, čeprav tudi sama govori rusko. Azarov sicer tudi v javnosti govori v Ukrajini zelo razširjeno ruščino in podpira politiko tesnejšega sodelovanja z Rusijo predsednika Viktorja Janukoviča. Timošenkova pa na drugi strani velja za borko za čim večjo neodvisnost Ukrajine od sosednje Rusije.