c S

Predstavniki društva podizvajalcev na Darsu naleteli na zaprta vrata

05.08.2011 14:38 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Predstavniki Društva podizvajalcev v gradbeništvu so se danes odpravili na Dars, kjer so se želeli sestati z upravo, a jim to ni uspelo. Kot je za STA dejal vodja društva Mirko Požar, so jim v upravi dejali, "da imajo pomembnejše delo". Komisija Darsa, ki naj bi pregledala zahtevke podizvajalcev, tako po njegovih besedah ostaja brez pooblastil.

Po Požarjevih besedah so danes podizvajalci na Družbo za avtoceste RS (Dars) prišli z vso potrebno dokumentacijo. Teh dokumentov pa ne morejo pregledovati s komisijo, ki nima nobenih pooblastil in je brez kompetenc, temveč z upravo, je prepričan vodja društva.

Skladno s tem svojim prepričanjem so podizvajalci ob prihodu poklicali upravo in jo prosili za sestanek. V upravi so jim odgovorili, da nimajo časa, ker imajo "pomembnejše posle".

Med drugimi je Požar nato govoril s poslovno sekretarko uprave Darsa. Vprašal jo je, ali so pripravljeni dati vsaj pooblastilo komisiji, ki je v kleti stavbe čakala na podizvajalce, a je znova ostal brez odgovora.

Ker niso dobili zagotovila, da je komisija kompetentna in ker jim je uprava dala vedeti, da nima časa zanje, so se podizvajalci po Požarjevih besedah sami odpravili v četrto nadstropje stavbe, kjer so prostori vodstva, a so tam naleteli na zaprta vrata.

"Kaže, da je ta uprava popolnoma nezainteresirana za rešitev problema podizvajalcev. Komisiji ne želi dati pooblastila, kar pomeni, da je vse to skupaj ena farsa in popolno nasprotje julijskega dogovora," je poudaril Požar in dodal, da je uprava tedaj priznala določene napake in da so nato dogovorili, da vendarle skušajo zbližati stališča.

Na vprašanje, kakšni bodo njihovi koraki po današnjih dogodkih, je odgovoril, da ne ve.

Že v četrtek se je srečanje predstavnikov podizvajalcev in komisije Darsa, na katerem bi morali pregledati posamezne zahtevke podizvajalcev, končalo neuspešno. Podizvajalci so sestanek prekinili prav zato, ker komisija ni imela pooblastil in ni želela pisati uradnega zapisnika sestanka.

Dars je nato podizvajalce, ki so odpovedali tudi sestanka, sklicana za danes in ponedeljek, znova pozval k pogovorom, v sporočilu pa med drugim zapisal tudi, da Požar krši dogovore v zvezi z reševanjem problematike podizvajalcev, da manipulira s podizvajalci in da mu ni v interesu, da se njihove težave čim prej rešijo.

Podizvajalci od Darsa za nekatera dela na pomurski, dolenjski in primorski avtocesti zahtevajo za skupno okoli devet milijonov evrov plačil.