c S

Italija poziva Nato k pomoči in preiskavi glede beguncev

05.08.2011 14:33 Rim, 05. avgusta (STA) - Italija je zvezo Nato danes pozvala, naj pomaga pri reševanju beguncev v Sredozemlju, ki po morju bežijo iz Libije, in obenem zahtevala uradno preiskavo o domnevnem ignoriranju poziva zavezniškim silam, da bi pomagale pri reševanju ladje z begunci, na kateri je umrlo okoli sto ljudi.

Zunanje ministrstvo v Rimu je zahtevalo preiskavo v povezavi s smrtjo okoli sto beguncev pri njihovem poskusu prečkanja Sredozemskega morja proti Italiji. Ministrstvo želi namreč ugotoviti, ali je ladja sile Nata dejansko ignorirala pozive na pomoč.

Italija je namreč zaprosila za pomoč eno od Natovih ladij, ki sodeluje pri uveljavljanju embarga proti Libiji, da priskoči na pomoč ladji z begunci, vendar je bila njena prošnja zavrnjena, je po poročanju italijanske tiskovne agencija Ansa navedlo ministrstvo.

Po poročanju Anse je bila Natova ladja 28 navtičnih milj (50 kilometrov) oddaljena od 20-metrske ladje, na kateri je bilo več kot 300 beguncev.

Tiskovni predstavnik Nata za pomorske operacije David Taylor je te obtožbe zanikal in zatrdil, da se Nato "vselej odzove in posreduje v izrednih situacijah v skladu z zahtevami mednarodnega prava".

Italija si tudi prizadeva, da bi mandat Varnostnega sveta ZN za vojaško operacijo v Libiji razširili tudi na pomoč beguncem na morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mandat Nata za vojaško posredovanje v Libiji bi morali prilagoditi in "upoštevati tudi skrb in reševanje tistih, ki so bili prisiljeni bežati na ladjah ter s tem ogroziti svoja življenja zaradi bojnih operacij", je v sporočilu za javnost še zapisalo italijansko zunanje ministrstvo.

Italijanski mediji so v četrtek, sklicujoč se na eno od preživelih, poročali, da je na poti iz Libije na italijanski otok Lampedusa umrlo okoli sto ljudi. Iz Libije so odpluli minuli petek, v Italijo pa prispeli v četrtek. Trupla ljudi, ki so umrli med potjo, so vrgli v morje.

Italija se že več mesecev sooča z velikim navalom beguncev iz severnoafriških držav, predvsem iz Libije, ki v luči nasilnega konflikta po morju bežijo iz države.