c S

Na ministrstvu za okolje zavračajo očitke na račun razpisa za opremo

05.08.2011 12:39 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Na ministrstvu za okolje pravijo, da se je znesek, ki ga je za opremo prostorov v objektu C na Litostrojski v Ljubljani, t.i. Matejeve palače, predvidel na razpisu izbrani ponudnik HI-PO, zvišal zaradi računske napake. Še vedno pa je izbrana ponudba najugodnejša, so zatrdili za STA. Neizbrani ponudnik Lesnina MG oprema se je namreč že pritožil.

Osnovna cena na element se ni spremenila, niso pa bile seštete vse postavke, so za STA povedali v službi za stike z javnostjo na ministrstvu za okolje in prostor. Kot so poudarili, je bila tudi po popravljeni napaki ponudba podjetja HI-PO ugodnejša od ostalih dveh ponudnikov. Znesek njihove prve ponudbe je bil dobrih 2,38 milijona evrov, znesek po popravljeni napaki pa dobrih 2,79 milijona evrov, so še povedali.

Po poročanju današnjega Dnevnika so se na februarski razpis ministrstva za nakup, dobavo in montažo pisarniškega pohištva za opremo pisarn v objektu C ob Litostrojski, t.i. Matejeve palače, prijavili HI-PO iz Brezja pri Grosupljem, skupaj Lesnina MG oprema in Atlas oprema iz Ljubljane s ponudbo v višini dobrih 2,88 milijona evrov in podjetje Šenk trade iz Britofa pri Kranju s ponudbo v višini dobrih 3,1 milijona evrov.

Neizbrani ponudnik Lesnina MG oprema in Atlas oprema sta se pritožila na Državno revizijsko komisijo, kjer pa zadeve, ki je še odprta, ne morejo komentirati, so povedali za STA.

V zvezi s problematiko javnih naročil pa vlado v poslanskem vprašanju sprašuje tudi poslanec SDS Jožef Jerovšek. Zanima ga, zakaj naročniki v skladu z zakonodajo striktno ne izločajo ponudnikov, ki nimajo poravnanih vseh zapadlih obveznosti do podizvajalcev v predhodnih postopkih javnega naročanja.

Sprašuje, zakaj nekateri naročniki, npr. Družba za avtoceste v RS in Direkcija RS za ceste "kljub opozorilom o neporavnanih obveznostih izberejo take ponudnike, ki so pogosto tudi bypass firme že propadlih tajkunov".

Zanima ga, ali je res, da tudi Državna revizijska komisija v pritožbenih postopkih ne šteje neplačanih zakonitih obresti pri nekaterih ponudnikih za izločitveni faktor. Poleg tega pa sprašuje še, kateri naročniki javnih naročil imajo črno listo ponudnikov in ali so državni organi ovadili katero odgovorno osebo ponudnika, ki je podpisala neresnično izjavo o poravnanih obveznostih podjetja.