c S

Preiskavo afere Patria naj bi Finci zaključili v nekaj tednih

05.08.2011 11:57 Maribor, 05. avgusta (STA) - Glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist je za Večer dejal, da bodo preiskavo sklenili v nekaj tednih. Končno policijsko poročilo bodo prejeli osumljenci oziroma stranke v preiskavi, ki bodo lahko posredovali svoje odgovore, nato pa bo vsa dokumentacija romala tožilcem.

"Preiskava je v zaključni fazi. Končana bo v bližnji prihodnosti, v prihodnjih tednih," je za časnik sporočil Björkqvist. Finski preiskovalci bodo tako svoje zaključno poročilo kmalu poslali osumljenim v preiskavi, ti pa bodo lahko nanj odgovorili.

Z odgovori vred bo policija dokumentacijo poslala na tožilstvo, ki ga v tej zadevi zastopa državni tožilec Jukka Rappe. Tožilstvo pa bo vložilo obtožnice, piše časopis.

Na Finskem kriminalistična preiskava Patrie poteka že od začetka leta 2008, ko se je v preiskavah znašlo več kot deset ljudi, med njimi nekdanji vodilni uslužbenci tega državnega koncerna. Poleg Patriinih poslov v Sloveniji finska policija preiskuje tudi njene posle v Egiptu in na Hrvaškem.

Afera je zadnje dni postala spet aktualna, saj je državno tožilstvo na Dunaju v zadevi Patria vložilo obtožnice proti petim osebam. V delu, ki govori o obtožbah o podkupninah, avstrijsko tožilstvo v obtožnici omenja tudi nekdanjega predsednika slovenske vlade Janeza Janšo in njegovo SDS. V Sloveniji sodni postopek še teče, zadeva pa se septembra seli v sodno dvorano.