c S

Na Kosovu še brez dogovora o rešitvi, pogovori se nadaljujejo

05.08.2011 11:10 Priština, 05. avgusta (STA) - Pogovori med predstavniki Srbije in poveljnikom sil Kfor Erhardom Bühlerjem o rešitvi krize na Kosovu so se v četrtek zvečer končali brez dogovora in se bodo danes nadaljevali. Napetosti na severu Kosova medtem ne pojenjajo, saj Srbi vztrajajo na barikadah, ki vodijo do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak. Noč je sicer minila brez incidentov.

Pogovori med srbskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem, vodjo srbske pogajalske skupine s Prištino Borislavom Stefanovićem in poveljnikom Kfor Bühlerjem so se po petih urah okoli polnoči končali brez dogovora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Beta, strani po sestanku, najdaljšem doslej, nista mogli uskladiti vseh stališč glede dogovora za rešitev krize, ki je nastala 25. julija, ko je Priština enostransko na sever Kosova poslala albanske carinike in policiste.

Po sestanku nobena stran ni želela razkriti podrobnosti. Kot je danes povedal župan občine Zvečan, Dragiša Milović, se bodo pogovori danes nadaljevali.

Poveljnik Kfor je sicer predtem uspel prepričati kosovskega premiera Hashima Thacija, da je omilil nasprotovanje dogovoru, ki so ga v sredo zvečer glede rešitve krize dosegli predstavniki sil Kfor in Srbov. Očitno pa je Bühler popustil Thaciju, kar ni bilo pogodu Srbom, zato so ti zavrnili predlagano rešitev, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Predlagani dogovor predvideva, da Kfor obdrži nadzor nad spornima mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak do sredine septembra, ta rok pa se lahko po potrebi podaljša. Predvideva tudi, da bodo lahko mejna prehoda prečkali avtomobili, tovornjaki s težo do treh ton in pol ter tovornjaki s humanitarno pomočjo, vključno s hrano.

V skladu z dogovorom bi Srbi odstranili barikade, ki so jih postavili na cestah proti severu države in ponovno vzpostavili prosto gibanje v tem delu Kosova, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbi medtem še naprej vztrajajo na barikadah, prepuščajo pa vozila Kforja, kar so začeli izvajati v četrtek po prvotnem dogovoru med generalom Bühlerjem in srbskimi predstavniki. A ker dokončen dogovor o rešitvi krize ni bil dosežen, barikade za zdaj ostajajo, je še zatrdil župan Zvečana Milović.

Kosovska ministrica za trgovino in industrijo Mimoza Kusari-Lila je medtem dejala, da so na sestanku Thacija z Bühlerjem razjasnili nekatere nejasnosti, obenem pa se bodo recipročni trgovinski ukrepi med Kosovom in Srbijo še naprej uveljavljali, kar pomeni, da embargo na blago iz Srbije ostaja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.