c S

Strah pred novo recesijo tudi danes vlada na evropskih borzah

05.08.2011 11:10 London/Frankfurt/Pariz, 05. avgusta (STA) - Osrednje evropske borze so se po začetnem potopu, ko so tečaji beležili nove silovite padce, sicer nekoliko pobrali, a je strah pred novim zdrsom v recesijo med vlagatelji še vedno velik in tečaji so se kmalu zopet obrnili navzdol. Evro se je medtem v primerjavi z dolarjem celo nekoliko okrepil.

Borze na stari celini so sledile četrtkovemu potopu tečajev na borzah v Evropi in ZDA, ki ga je sprožila zaskrbljenost glede dolžniške krize v območju evra in glede gospodarskih razmer v ZDA.

Vlagatelji se bojijo, da bi dolžniške težave v Evropi skupaj z letargično gospodarsko dejavnostjo v ZDA, ki se giblje na meji stagnacije, in umirjanjem rasti hitro rastočih držav lahko pripeljale do nove globalne gospodarske recesije. To bi lahko v razmerah, ko svet še ni odpravil vseh vzrokov za svetovno finančno in gospodarsko krizo, globalno gospodarstvo pahnilo v velike težave.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno pri okoli 2375 točkah, kar je 1,53 odstotka maj kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je na ravni 6225 točk oz. 2,96 odstotka pod začetno vrednostjo. Pariški CAC 40 se je znižal za 1,05 odstotka na okoli 3286 točk, londonski FTSE 100 pa za 2,97 odstotka na okoli 5233 točk.

Čeprav sta Italija in Španija trenutno pod velikim pritiskom finančnih trgov, se borzi v Milanu in Madridu po četrtkovih padcih sorazmerno dobro držita. Milanski indeks FTSE Italia All-Share je doslej izgubil 0,97 odstotka, madridski Ibex 35 pa je vmes prilezel že nad gladino, sedaj pa je 0,17 odstotka pod njo. S trgov je prišla informacija, da se Evropska centralna banka pripravlja na večji nakup španskih in italijanskih državnih obveznic.

Dunajski ATX medtem tone za 3,78 odstotka, züriški SMI pa za 2,55 odstotka.

Kljub paniki na trgih in zaskrbljenosti glede usode Italije in Španije pa se je danes evro v primerjavi z dolarjem celo nekoliko okrepil. To gre deloma pripisati tudi gospodarski šibkosti ZDA. Trenutno je evro pri 1,4130 dolarja.