c S

Podizvajalci danes znova na Dars

05.08.2011 10:30 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Društvo podizvajalcev v gradbeništvu, ki ga vodi Mirko Požar, se bo danes ob 12. uri odpravilo na Družbo za avtoceste v RS (Dars) v Ljubljani in pričakuje, da se bo srečalo z upravo. Nameravajo jo pozvati, naj jim zagotovi sogovornike, ki bodo imeli pristojnost in voljo za sprejemanje odločitev, so sporočili iz društva.

Predsednici uprave Mateji Duhovnik in "njeni ekipi želimo dati priložnost, da nam osebno pojasni razloge za pritlehne osebne diskreditacije predsednika društva podizvajalcev", so zapisali in dodali, da želijo pojasnila "za nenehna poniževanja in manipulacije".

Upravo Darsa bodo pozvali, naj jim zagotovi sogovornike, ki bodo imeli pristojnost in voljo za sprejemanje odločitev. "Upravi bomo poskušali razložiti, da za neformalne klepete ob kavi, kakršne nam je ponujala doslej, nimamo časa," pravijo.

V društvo ponovno opozarjajo, da je zaradi neplačil pri gradnji avtocest ogroženih 30 podjetij in 500 delovnih mest ter po njihovi oceni do 900 milijonov evrov sredstev kohezijskih skladov.

V četrtek se je neuspešno končalo srečanje predstavnikov podizvajalcev in komisije Darsa, na katerem bi morali pregledati posamezne zahtevke podizvajalcev. A so podizvajalci sestanek prekinili, ker komisija ni imela pooblastil in ni želela pisati uradnega zapisnika sestanka.

Dars je nato podizvajalce, ki so odpovedali tudi sestanka, sklicana za danes in ponedeljek, znova pozval k pogovorom, v sporočilu pa med drugim zapisal tudi, da Požar krši dogovore v zvezi z reševanjem problematike podizvajalcev, da manipulira s podizvajalci in da mu ni v interesu, da se njihove težave čim prej rešijo.

Podizvajalci za od Darsa za nekatera dela na pomurski, dolenjski in primorski avtocesti zahtevajo za skupno okoli devet milijonov evrov plačil.