c S

Delavcem Konstruktorja za zdaj le obljube

05.08.2011 09:12 Maribor, 05. avgusta (STA) - Pred poslopjem stavbe mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor so se danes ponovno zbrali delavci, ki zaradi neizplačanih plačil že tri tedne stavkajo, vendar pa od direktorja Sama Majcenoviča tudi danes niso dobili drugega kot obljub. Sredstev za plače podjetje še nima, direktor pa kmalu pričakuje uvedbo prisilne poravnave.

"Zaenkrat nimam vseh rešitev, ki sem jih obljubil," je dejal okoli sto zbranim delavcem in dodal, da je bil prepričan, da bo lahko v četrtek dobil denar za izplačilo plač, vendar mu to ni uspelo. Kot je pojasnil, ni uspel pri določenih terjatvah oz. eni hipoteki, zato ni dobil kredita, za katerega je bil pripravljen tudi sam dati jamstvo. Upa, da bo lahko to v najkrajšem možnem času uredil in da bo podjetje izplačalo prvo zaostalo plačo, nato pa nadalje tudi ostala izplačila.

Pojasnil je, da so v sredo in četrtek vložili oba predloga za prisilno poravnavo, in sicer za družbi Konstruktor Invest in Konstruktor VGD. Majcenovič pričakuje, da bo sodišče v čim krajšem času oz. do 15. avgusta izdalo sklep o začetku prisilne poravnave, kar po njegovih besedah pomeni tudi deblokado računov in bolj normalno poslovanje.

Ko bo račun podjetja deblokiran, Majcenovič pričakuje določene prilive iz naslova nekaterih terjatev, za plačilo katerih se dogovarja. Ko bo podjetje dobilo prilive, bodo prvi v vrsti za poplačilo delavci, obljublja direktor družbe. Delavce je pozval, da bi nato resno pristopili k delu na gradbiščih, medtem ko novega dela za zdaj ni posebej veliko. Nekaj poslov je na vidiku, je dejal in potrdil, da delo išče tudi v tujini.

Delavci so obljube sprejeli z nekaj razburjenja in direktorja opozorili, naj se ne "vlečejo pol leta, tako kot v primeru Cestnega podjetja Maribor". Zagotovil jim je, da temu ne bo tako in spomnil, da je vodenja družbe prevzel zgolj zato, ker verjame, da se Konstruktor lahko ohrani.

Da se od obljub ne da živeti, sta opozorila predstavnika sindikata med delavci Mladen Kutnjak in Gregor Cerar. Kutnjak je poudaril, da je težko verjeti čemurkoli, saj so obljube vsaki dan drugačne, potrebna so konkretna dejanja. Delavci pa so opozorili, da ne zmorejo več preživljati svojih družin in da potrebujejo denar za plačilo položnic. Po mnenju delavcev bi zato bil boljši stečaj, saj bi tako po njihovem prej dobili prva izplačila.

Majcenovič podrobnosti iz predlaganega programa prestrukturiranja danes ni še želel razkriti. Napovedal je racionalizacijo na vseh področjih, glede morebitnega odpuščanja pa je dejal, da bo to odvisno od obsega pridobljenega dela. Če bo dela dovolj, bodo tudi dodatno zaposlovali, je dejal. Ocenjuje, da je predlagani načrt najboljši možni predlog za upnike, s katerimi se pa še ni pogovarjal, saj doslej za to še ni bilo časa.

Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku julija vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki ga je ta teden dopolnil. Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati.

Konstruktor VGR ima za okoli 49 milijonov evrov dolgov do bank in za okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev in podizvajalcev. Trenutno ima odprtih okoli 20 gradbišč.