c S

Pogovori glede prometa skozi Karavanke v polnem teku

05.08.2011 09:22 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Dokončna odločitev glede morebitne zapore prometa skozi karavanški predor še vedno visi v zraku. Pogovori med predstavniki vpletenih so v polnem teku, končno odločitev bi lahko sprejeli na srečanju predstavnikov avtoprevoznikov, slovenskega in avstrijskega prometnega ministrstva ter avstrijskega upravljalca avtocest, za katerega se še dogovarjajo.

Tako je bilo razbrati iz današnjih besed predsednika sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Andreja Klobase. Kot je dejal za STA, danes blokade najverjetneje ne bo, medtem ko bo v soboto zelo verjetno vsaj zbor avtoprevoznikov na Hrušici pred karavanškim predorom. Končne odločitve, kot omenjeno, še ni.

Po prvotnih napovedih avtoprevoznikov je bila predvidena zapora prometa v času med 22. uro danes in 15. uro v soboto, in sicer v primeru, če ne bo napredka pri dogovorih glede omejitve tovornega prometa čez predor, ki jo je pred enim tednom enostransko uvedla Avstrija.

Ministrstvo za promet je v četrtek nato doseglo dogovor, da bi v času prepovedi vožnje tovornih vozil skozi predor pokvarljivo blago in nevarni tovori še naprej vozili skozi Karavanke, preostali tovor pa bi preusmerili na Šentilj, avstrijski upravljavec avtocest Asfinag pa bi prevoznikom povrnil cestnino.

Klobasa je že v četrtek povedal, da dogovor za avtoprevoznike ni zadovoljiv, saj je preusmeritev na Šentilj neekonomična, prav tako pa da gre za novo šikaniranje slovenskih avtoprevoznikov.

Avstrija se je za omejitev tovornega prometa skozi Karavanke v turistični sezoni odločila zaradi povečanega prometa, in sicer na podlagi analize tveganj, ki sta jo skupaj izvedla upravljavca avtocest na obeh straneh, Asfinag in slovenski Dars. Omejitev velja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in sicer od 22. ure v petek do 15. ure v soboto. Takrat v Avstriji nastopi prepoved vožnje ob koncih tedna, v Sloveniji pa ta velja že od sobote ob 8. uri.