c S

Uprava Luke Koper s podporo nadzornega sveta, škoda zaradi stavke narašča

05.08.2011 08:19 Koper, 04. avgusta (STA) - Uprava Luke Koper ima pri pogajanjih z žerjavisti, ki danes stavkajo že sedmi dan, podporo nadzornega sveta. Z delom danes niso začeli niti pogodbeni delavci, čeprav je uprava Luke Koper nastopila kot mediator med njimi in delodajalci. Luka Koper ima že skoraj milijon evrov škode, o izpadu dohodka poročajo tudi Slovenske železnice.

Pogajanja med upravo Luke Koper in žerjavisti se nadaljujejo, predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar pa je po današnji izredni seji nadzornega sveta dejal, da ima uprava družbe njihovo podporo pri pogajanjih. Požar je sicer izrazil pričakovanje, da bosta obe sprti strani kritično ocenili dosedanje dogajanje.

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je ob zaključku seje dejal, da se gospodarska škoda zaradi stavke iz dneva v dan povečuje. Dodal je, da se stališča luške uprave glede stavke in zahtev niso spremenila. V petek bodo sicer predvidoma potekali razgovori s 23 sindikalisti, proti katerim je uprava sprožila postopke za izredno prekinitev delovnega razmerja.

Odvetnik delavcev sindikata IPS in žerjavistov Aleksander Lisjak, ki je nadzornemu svetu na seji predstavil predloge sindikata IPS za rešitev nastale situacije, je dejal, da je težava s pogodbenimi delavci po njegovem mnenju še bolj pereča kot težava z žerjavisti. Lisjak je nadzornemu svetu danes sicer predstavil stališča stavkajočih, pogajanja med pogodbenimi delavci in delodajalci pa se bodo nadaljevala v petek.

Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič je danes poudaril, da pogodbeni delavci v Luki Koper ne bodo začeli z delom dokler od uprave ne bodo dobili zagotovila, da bodo dosledno upoštevali njihove pravice.

Svet delavcev Luke Koper je sicer na današnji izredni seji izglasoval zaupnico delavskemu direktorju Luke Koper Matjažu Staretu, ki je sam predlagal glasovanje o zaupnici. Z izglasovanjem zaupnice pa se ne strinjajo v sindikatu pristaniških delavcev, ki tudi nasprotujejo stavki, in so že napovedali, da se bodo svetu delavcev pritožili na izglasovano zaupnico.

Zaradi stavke se povečuje tudi škoda v gospodarstvu. Slovenske železnice imajo zaradi stavke vedno večje težave, stanje pa se je kljub izrednim ukrepom še poslabšalo. Zaradi omejene pretočnosti železniškega omrežja so danes uvedli transportne omejitve pri prevozih kontejnerskih vlakov in pošiljk papirja ter starega železa čez Luko Koper.

V koprsko pristanišče je danes prispela kontejnerska ladja Balzac enega največjih svetovnih kontejnerskih ladjarjev CMA CGM iz Francije. Ladja, ki pljuje na relaciji Daljni vzhod - Jadran, ima na krovu 1853 zabojnikov, v pristanišču pa želijo natovoriti tudi 1686 zabojnikov za naročnike, vendar to zaradi stavke žerjavistov ni mogoče.

V družbi CMA CGM Slovenija opozarjajo, da bi zaradi tega lahko nastala velika gospodarska škoda, ne samo za njihovo podjetje, pač pa tudi za gospodarstvo v širši regiji.

Na stavko v Luki Koper se je danes prvič odzval tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki stavko obžaluje in upa, da bodo predstavniki delodajalcev in delojemalcev v najkrajšem času dosegli razumen dogovor o bodisi preklicu oz. prekinitvi stavke.

Poslovodstvo družbe je po Pahorjevem mnenju dolžno poiskati ustrezno ravnotežje med zagotavljanjem konkurenčnosti podjetja in zagotavljanjem ustreznega nivoja pravic zaposlenih, ob absolutnem spoštovanju vseh zakonskih okvirov.

V kabinetu predsednika vlade ob tem poudarjajo, da so za fizično varovanje državne lastnine zadolženi njeni upravljavci; za varovanje poslovnega interesa, gospodarnega in od politike neodvisnega upravljanja državnega premoženja pa je vlada predlagala in ustanovila agencijo za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Minister za promet Patrick Vlačič je v odzivu na stavko obe strani pozval, naj bosta razumni, da pride čim prej do dogovora, ali pa da si pustita nekaj časa in nato nadaljujeta pogajanja. "Vsi posegajo po skrajnih ukrepih - na eni strani stavka, na drugi odpovedi," je za STA povedal minister.

Glede morebitnega posredovanja je Vlačič dejal, da je vedno veliko kritik, da se politika vmešava v gospodarstvo, in da bi bil pripravljen v mediatorski vlogi pristopiti le, če bi obe strani to želeli. Glede stališča države kot večinskega lastnika je dodal, pa je treba v prvi fazi vprašati nadzorni svet in agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države.

Sindikalni centrali Alternativa in Solidarnost, ki imata skupaj okoli 14.000 članov, sta danes za 17. avgust napovedali enourno opozorilno stavko. Z njo so se postavili v bran stavkajočim žerjavistom v Luki Koper, vlado pa so pozvali k zagotavljanju spoštovanja pravnega reda.

Stavko bodo med 10. in 11. uro med drugim izvedli s prekinitvijo dela v družbah Slovenske železnice (SŽ), njenih hčerinskih družbah SŽ-ŽIP in SŽ Centralne delavnice ter Ljubljanski potniški promet.

Na stavko pogodbenih delavcev v Luki Koper so se odzvali tudi Nevidni delavci sveta (IWW) in Socialni center Rog, ki organizacije in posameznike iz civilne družbe pozivajo k odločni solidarnosti, prav tako pa lahko na spletni strani www.njetwork.org podpišejo skupno izjavo o solidarnosti.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je v odzivu na dogajanje v Luki Koper zapisal, da je sramotno in katastrofalno, da vlada in ministrstvo za promet ne reagirata ter se ne vključita v reševanje težav v družbi, katere večinski lastnik je država.