c S

Sodišče odredilo preiskavo proti Lagardeovi

05.08.2011 08:19 Pariz, 04. avgusta (STA) - Francosko sodišče je danes odredilo sodno preiskavo proti generalni direktorici Mednarodne denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde zaradi suma zlorabe položaja v času, ko je bila še francoska finančna ministrica. Po mnenju izvršnega odbora IMF bo Lagardeova lahko kljub temu še naprej učinkovito vodila sklad, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preiskava bo poskušala ugotoviti, ali je Lagardeova prekoračila svoja pooblastila, ko je odredila arbitražo v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem. Nekdanji minister v vladi Pierrea Beregovoya je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, slabo izpeljala prodajo njegovega deleža v družbi Adidas.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardeova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela finančno ministrstvo, odredila arbitraže. Tapie je dobil 285 milijonov evrov odškodnine.

Zahtevo po preiskavi proti Lagardeovi je na pobudo poslanske skupine socialistov vložil tožilec Jean-Louis Nadal. Tožilstvo zanima tudi, zakaj se Lagardova ni pritožila na odločitev o plačilu enormne odškodnine Tapieju.

Lagardeova, ki je v začetku julija na položaju generalnega direktorja IMF nasledila Dominiquea Strauss-Kahna, je zanikala kakršnekoli nepravilnosti. Njen odvetnik Yves Repiquet je dejal, da preiskava, ki bo najverjetneje trajala več mesecev, ni nikakor "nezdružljiva" z njeno novo funkcijo, in pričakuje, da bo primer zavrnjen.

Mnenja, da bo Lagardeova lahko še naprej kompetentno vodila IMF, je tudi izvršni odbor institucije. Slednji je v izjavi za javnost danes zatrdil, da je primer že preučil, ko je junija ocenjeval kandidaturo Lagardeove za položaj generalne direktorice IMF.

"Ne bi bilo primerno, da odbor komentira primer, s katerim se trenutno ukvarja francosko sodišče. Vendar smo prepričani, da bo (Lagardeova) lahko še naprej učinkovito opravljala naloge generalne direktorice," je v izjavi za javnost po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisal izvršni odbor.