c S

Zdravstvena in babiška nega nasprotuje predlagani uredbi glede vodenja zavodov

05.08.2011 08:16 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Predstavniki zdravstvene in babiške nege so na ministra za zdravje Dorjana Marušiča danes naslovili protestno pismo, v katerem nasprotujejo besedilu uredbe o enotnih izhodiščih za organizacijo in vodenje javnih zdravstvenih zavodov, ki je v sprejemanju na vladi. Kot navajajo, niso bili seznanjeni z javno razpravo.

V Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije so v pismu ministru navedli, da jih je informacija medijev, da je v sprejemanju na vladi omenjena uredba, presenetila. Pri ministru protestirajo zaradi navedb, da ni prejel pripomb na uredbo, saj, kot navajajo, niso bili ne obveščeni ne povabljeni na javno razpravo.

Predstavniki zdravstvene in babiške nege ugotavljajo, da minister z uredbo postavlja "vršni management zdravstvene in babiške nege" v slovenskih zdravstvenih zavodih popolnoma v ozadje. Ob tem navajajo podatke, da glavne medicinske sestre, ki so pomočnice direktorjev zavodov, vodijo in organizirajo delo za od 40 do 50 odstotkov zaposlenih, organizirajo pretežni del oskrbe in upravljajo z od 60 do 80 odstotki finančnih sredstev zavodov.

"Želite nas izbrisati iz vodenja, ohraniti ali celo povečati pa naše delo in kompetence, česar ne počno nikjer v razvitem svetu. Tam so že dolgo nazaj spoznali vlogo, ceno in pomen medicinskih sester in babic pri teh nalogah," navajajo v protestnem pismu, v katerem "jasno" sporočajo, da se z uredbo ne strinjajo in da ne bodo sodelovali pri tem, da bi zaživela.

"Managerke in managerji zdravstvene in babiške nege bomo dosledno izvajali naloge zdravstvene in babiške nege za in ob bolniku in samo te naloge, če boste vztrajali pri uvajanju uredbe," so zapisali v pismu predstavniki zdravstvene in babiške nege Darinka Klemenc, Peter Požun, Zdenka Kramar, Saša Kadivec, Tanja Vranešević Žmavc, Andreja Peternelj in Jelka Mlakar.