c S

Čas je, da Slovenija dobi veleposlanika v evropski zunanji službi

04.08.2011 13:35 Ljubljana/Bruselj, 04. avgusta (STA) - Zunanji minister Samuel Žbogar vztraja, da je čas, da Slovenija dobi veleposlanika v evropski zunanji službi in v tej luči je doslej opravil več pogovorov z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton, so danes sporočili z MZZ po imenovanju 25 novih vodij delegacij EU po svetu, med katerimi pa znova ni nobenega Slovenca.

Kot dodajajo na MZZ, so nekateri izbirni postopki še v teku in "verjamemo, da bo med prihodnjimi objavami tudi slovensko ime". Sicer pa je Slovenija v Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS) že zastopana s petimi diplomati.

Na MZZ še pojasnjujejo, da so prijave kandidatov na razpisana mesta evropske zunanje službe individualne kandidature, ki jih kandidati posredujejo neposredno pristojnim službam v EEAS. Odločitev o tem, ali bodo v začetni fazi s svojo prijavo seznanili tudi zunanje ministrstvo, je prepuščena kandidatom samim, ministrstvo pa vsem kandidatom nudi aktivno podporo na vseh nivojih, poudarjajo na MZZ.

Ashtonova je v sredo imenovala 25 vodij delegacij evropske zunanje službe po vsem svetu, med katerimi jih večina prihaja iz starih članic unije, največ, šest, iz Francije. Štiri vodje prihajajo iz držav, ki so se uniji pridružile leta 2004 oz. 2007.

Med novoimenovanimi vodji jih 16 prihaja iz diplomatskih služb držav članic, sedem iz EEAS in dva iz Evropske komisije. Število vodij delegacij EU, ki prihajajo iz diplomatskih služb držav članic, se je tako povečalo na 45. Cilj, da naj nacionalni diplomati vodijo tretjino vseh delegacij EU, ki jih je 149, je tako skoraj dosežen.

Imenovani so bili med drugim za ZDA, Indijo, Turčijo, Kambodžo, Vietnam, Kolumbijo, Japonsko, Sudan, Armenijo, Francijo, Kazahstan in Nikaragvo.

Po navedbah današnjega Dnevnika so se za položaje potegovali tudi trije slovenski kandidati. Nekdanji veleposlanik v Ukrajini Primož Šeligo je kandidiral za vodjo predstavništva v Kazahstanu, nekdanji veleposlanik na Kitajskem Marjan Cencen za položaj vodje evropske delegacije v Kambodži, medtem ko naj bi se veleposlanik v Berlinu Mitja Drobnič potegoval za več mest, med drugim za vodjo predstavništva v Kazahstanu in za mesto vodje pisarne EU na Kosovu.

Izbirni postopek za vodjo delegacije na Kosovu sicer še ni končan, vendar je Drobnič po informacijah Dnevnika že izpadel iz postopka izbire tudi za ta položaj. Prav tako še niso zaključeni izborni postopki za vodje delegacij v Siriji, Uzbekistanu, Maliju in Čilu, ki so sicer del tega paketa imenovanj.

Ashtonova pa je danes imenovala tri nove direktorje v EEAS. Nizozemski diplomat Frans Jacob Potuyt je postal direktor za varnost, belgijski diplomat Koen Vervaeke je bil imenovan za direktorja za Afriški rog, vzhodno in južno Afriko ter Indijski ocean. Italijanski diplomat Fernando Gentilini pa je postal direktor za Zahodno Evropo, Zahodni Balkan in Turčijo, so sporočili iz Bruslja.