c S

Sindikalni centrali Alternativa in Solidarnost z enourno opozorilno stavko

04.08.2011 13:06 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Sindikalni centrali Alternativa in Solidarnost, ki imata skupaj okoli 14.000 članov, sta danes za 17. avgust napovedali enourno opozorilno stavko. Z njo so se postavili v bran stavkajočim žerjavistom v Luki Koper, vlado pa so pozvali k zagotavljanju spoštovanja pravnega reda.

Stavko bodo med 10. in 11. uro med drugim izvedli s prekinitvijo dela v družbah Slovenske železnice (SŽ), njenih hčerinskih družbah SŽ-ŽIP in SŽ Centralne delavnice ter Ljubljanski potniški promet, je napovedal predsednik zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber.

V preostalih podjetjih, v katerih delavce zastopata omenjeni sindikalni centrali (med drugim na primer Alternativa zastopa tudi zaposlene v Darsu), pa bodo v času stavke potekali sestanki in druge delavske manifestacije.

Stavkovne zahteve so tri: Luka Koper naj takoj prekliče vse postopke za izredno odpoved pogodb o zaposlitvi 23 članom stavkovnega odbora Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, vlada in agencija za upravljanje kapitalskih naložb države, ki nastopata v vlogi lastnika, pa naj v Luki zagotovita spoštovanje pravnega reda.

Tretja stavkovna zahteva je nadaljevanje pogajanj vodstva Luke Koper z žerjavisti ob spoštovanju integritete članov stavkovnega odbora, je pojasnil Lorber.

Omenjeni sindikalni centrali je v zvezi z dogajanjem v Luki zmotilo več stvari: to, da so pogajanja stekla komaj po treh dneh stavke, še pred tem pa je predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko od stavkovnega odbora pričakoval, da se bo v njihovem imenu pogajal nekdo drug. Najbolj sporen pa je bil "pričetek postopkov in vročanje vabil na zagovor za izredno odpoved pogodb o zaposlitvi 23 članom stavkovnega odbora", je pojasnil Lorber. Kot je še dodal, bodo zagovori potekali v petek.

"Uprava Luke Koper si je prilastila pravico odločati o tem, kaj je v dani situaciji zakonito in ne," je poudaril Lorber. Uprava je samostojno odločila, da je stavka nezakonita, na tem zaključku pa so se odločili začeti postopke za izredno odpoved delovnega razmerja.

Da delavske pravice ščitijo mednarodne pogodbe, katerih pogodbenica je Slovenija, pa slovenska ustava in zakoni, je poudaril predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost Branko Celinšek. "Uprava Luke Koper si jemlje pristojnosti sodišča za razlago svojih dejanj, s tem pa uzurpira sodno vejo oblasti," je poudaril.

Cilj sindikalne akcije je sicer prenehanje postopkov za izredno odpoved o zaposlitvi. "V sam stavkovni dialog mi ne moremo posegati," je poudaril Lorber, čeprav stavko načeloma podpirajo. Če bo ta zahteva izpolnjena, bodo v sindikatih odločali o odpovedi stavke, je bilo moč razbrati iz njegovih besed. Ob tem je Lorber odločno zanikal namigovanja v nekaterih medijih, da bi lahko bila napoved stavke povezana z izbiro novega vodstva SŽ.

Kolikšne bodo motnje v prometu, sindikalisti danes niso želeli napovedovati, so pa obljubili, da bo akcija v skladu z veljavno zakonodajo. "Mi bomo absolutno spoštovali stavkovna pravila, ki jih imamo zapisana v naših aktih matičnih sindikatov, spoštovali bomo dogovor o opravljanju prometa med stavko," je napovedal Lorber. Prav zaradi veljavne zakonodaje je stavka sklicana tudi komaj za 17. avgust, saj morajo sindikati spoštovati pravila o vnaprejšnji objavi stavke.

V skladu s pravili morajo sicer v potniškem železniškem prometu v času stavke voziti vsi mednarodni potniški vlaki, prav tako pot dokončajo vlaki, ki so vožnjo začeli pred uro stavke. Tisti vlaki, ki bi morali pot začeti v času stavke, načeloma ne vozijo. V tovornem železniškem prometu pa je obveznost delavcev prepeljati pokvarljive in nevarne snovi, žive živali ter 25 odstotkov celotnega tovornega prometa. Ostalo je stvar dogovora.

Na pojasnila, kako bo stavka prizadela potniški promet z avtobusi v Ljubljani, še čakamo.