c S

Breivik na zaslišanju govoril o pomagačih v tujini

04.08.2011 13:06 Oslo, 04. avgusta (STA) - Anders Behring Breivik je na doslej tretjem zaslišanju v sredo med drugim dejal, da je imel pri nabavi opreme, ki jo je potreboval za izvedbo svojih smrtonosnih napadov v Oslu in na otoku Utoya, pomoč iz tujine. Več ni želel razkriti, dokler ne bodo izpolnjene njegove politične zahteve, je danes povedal Breivikov odvetnik Geir Lippestad.

Kot je za dnevnik Verdens Gang pojasnil Lippestad, je 32-letni Norvežan praktično ves material, ki ga je uporabil v napadih, nabavil v tujini. Med načrtovanjem napadov je obiskal kakih 20 držav, na teh potovanjih pa je spoznaval ljudi in prišel do potrebne opreme, navedbe časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah odvetnika je Breivik policistom dejal, da so mu številni ljudje v tujini "pomagali" nabaviti opremo, ni pa razkril, ali naj bi domnevni pomagači delili Breivikova skrajno desničarska stališča ter ali so vedeli za njegove smrtonosne načrte.

Lippestad je sicer še povedal, da Breivik ne želi razkriti podrobnosti o pomoči iz tujine, dokler ne bodo izpolnjene njegove "ekstravagantne zahteve o revoluciji v družbi". Že na zaslišanju minuli petek je napadalec zahteval odstop norveške vlade in abdikacijo kralja.

Svoja napada, v katerih je 22. julija ubil skupno 77 ljudi, priznava, a zavrača krivdo zanju, saj da sta bila nujna kot del njegove vojne proti islamizaciji Evrope in večkulturnosti.