c S

Po mnenju borznih analitikov se bo za prodajo delnic Pivovarne Laško odločilo bolj malo malih delničarjev

04.08.2011 13:06 Kranj, 04. avgusta (STA) - Po oceni borznega analitika GBD Gorenjske borznoposredniške družbe Andreja Zakotnika se bo glede na ponujeno nižjo ceno za delnico Pivovarne Laško od pričakovane za prodajo odločilo bolj malo malih delničarjev. Vrednost delnice je po današnji objavi prevzemne ponudbe s strani KS Naložb padla trenutno za okoli 20 odstotkov na nekaj pod 11 evri.

Objava prevzemne ponudbe za odkup vseh delnic Pivovarne Laško na gibanje cene delnice na Ljubljanski borzi ni najboljše vplivala, je za STA dejal Zakotnik. Cena je precej padla, trenutno se zadržuje na vrednosti nekaj pod 11 evri, kar je okoli 20 odstotkov manj kot v sredo, ko je bila vrednost delnice 13,60 evra.

Tisti vlagatelji oz. lastniki, ki so bili danes udeleženi na borznem parketu, torej niso bili najbolj navdušeni nad to ponudbo, ugotavlja Zakotnik.

KS Naložbe v danes objavljeni prevzemni ponudbi za vsako delnico pivovarne ponujajo devet svojih obveznic 1. izdaje (KSF1). Nominalna vrednost vsake obveznice je en evro, kar pomeni, da za vsako delnico ponujajo devet evrov.

Kot pravi Zakotnik, je ponujena cena nižja, kot je bilo moč zaslediti v medijih, kjer se je omenjala vrednost okoli 12 evrov, špekuliralo pa se je okoli knjigovodske vrednosti delnice. "Dejstvo je, da je bistveno nižja, kot je bilo kjerkoli možno zaslediti," je dejal borzni analitik. Ob tem pravi tudi, da bi lahko o kvaliteti te obveznice "diskutirali", saj boniteta ni najboljša.

Zakotnik zato pričakuje, da se bo za prodajo odločilo zelo malo delničarjev, vsaj malih delničarjev. Večji delničarji po njegovem mnenju pri odločanju sicer upoštevajo tudi kakšne druge vidike.

V prihodnjih dneh se bo po oceni borznega analitika cena gibala okoli ponujene cene, torej okoli devet evrov.