c S

Madžarska vlada bi zaradi visokega dolga kaznovala bivše premiere

04.08.2011 13:03 Budimpešta, 04. avgusta (STA) - Vlada madžarskega premiera Viktorja Orbana pripravlja spremembe zakonodaje, s katerimi bi na zatožno klop zaradi odgovornosti za visoko zadolženost države poklicali tri nekdanje predsednike socialističnih vlad iz obdobja 2002-2010. Vlada je ustavni odbor parlamenta že pooblastila, naj preuči možnosti pravnega ukrepanja.

Tiskovni predstavnik desnosredinske vlade Peter Szijjarto je pred dnevi pojasnil, da morajo odgovorni za slabo gospodarsko politiko države zakonsko odgovarjati.

Ukrep je uperjen proti nekdanjim premierom Petru Megyessyju (2002-2004), Ferencu Gyurcsanyju (2004-2009) in Gordonu Bajnaiju (2009-2010) kot tudi proti njihovim finančnim ministrom. V času njihovega mandata je namreč javni dolg poskočil s 53 na 82 odstotkov BDP, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Szijjarto, ki je hkrati tudi podpredsednik parlamentarnega odbora, zadolženega za preiskavo javnega dolga v minulih osmih letih, je poudaril, da so odločitve bivših premierov sicer stvar preteklosti, toda posledice "tega prekomernega povišanja javnega dolga je čutiti danes in jih bo čutiti v prihodnosti".

Opozicijski socialisti (MSZP) so namero vlade označili kot "maščevalni pohod". Imre Szekeres, v MSZP pristojen za gospodarske zadeve, je tako v ponedeljek dejal, da njegova stranka pri delu omenjenega odbora za preiskavo dolga ne bo sodelovala. To možnost so zavrnili tudi opozicijski zeleni (LMP), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Szekeres je sicer premieru Orbanu očital, da zavaja ljudi, ko trdi, da je njegova vlada znižala javni dolg za štiri odstotke. Tega je zgolj kompenzirala s tem, da je podržavila sredstva iz zasebnih pokojninskih skladov in z njimi napolnila državno blagajno.

Nasprotno pa opozicijska skrajno desna stranka Jobbik podpira namero vlado in celo zahteva uveljavitev posebne kategorije v kazenskem pravu "za sodelovanje pri zadolževanju države", še poroča APA, ki se sklicuje na madžarske medije.