c S

Mercator: Na seznamu kršiteljev smo se znašli zaradi enega študenta

04.08.2011 11:29 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Potem ko je zavod za zaposlovanje v sredo objavil seznam kršiteljev delovnopravne zakonodaje, na katerem je tudi Mercator, so iz največjega slovenskega trgovca danes sporočili, da so se v evidenci znašli zgolj zaradi enega primera študenta, ki je delal prek študentske napotnice. Zatrdili so, da so družbeno odgovorno podjetje.

"Želimo pojasniti, da se je Mercator znašel na objavljenem seznamu kršiteljev delovnopravne zakonodaje zaradi zadeve iz leta 2008, ko si študent, ki je v Mercatorju delal preko študentske napotnice, ob pričetku novega študijskega leta ni uspel pravočasno zagotoviti nove, zato je dan ali dva delal brez napotnice," je trgovec zapisal v sporočilu za javnost.

Kot je tudi navedel, je kršitev ugotovila inšpekcija, ki jih je tudi oglobila.

"Ob tem poudarjamo, da si v Mercatorju kot družbeno odgovorno podjetje in zaradi velikega obsega dela prizadevamo povsem spoštovani zakone, posebej delovnopravno zakonodajo," so še izpostavili v podjetju in izrazili prepričanje, da brez vednosti, zakaj gre, ne bi bilo prav Mercatorja postaviti ob bok resnim kršitvam delovnopravne zakonodaje.

Zavod za zaposlovanje je v sredo objavil dva seznama delodajalcev, ki so po ugotovitvah inšpektorata kršili zakon o zaposlovanju in delu tujcev ter ki so kršili zakon o urejanju trga dela in želeli posredovanje brezposelnih na prosta delovna mesta.

Gre za dve evidenci delodajalcev (pravnih oseb in samostojnih podjetnikov), ki so kršili predpise s področja delovnopravne zakonodaje, zaposlovanja in dela tujcev ter zaposlovanja in dela na črno.

Na seznamu kršiteljev zakona o zaposlovanju in delu tujcev je 614 kršitev delodajalcev na dan 30. julij 2011, za katere je zavod od inšpektorata za delo prejel informacijo o pravnomočno ugotovljenih prekrških. Na seznamu kršiteljev zakona o urejanju trga dela - to je evidenca delodajalcev z negativnimi referencami - pa je 42 delodajalcev, ki so želeli posredovanje kandidatov na prosta delovna mesta in za katere je inšpektorat za delo izrekel 47 pravnomočnih sankcij.