c S

Dars in podizvajalci začeli pregledovati zahtevke

04.08.2011 11:17 Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Dars je danes skupaj s podizvajalci začel pregled odgovorov družbe na zahtevke v zvezi z neplačili pri gradnji avtocest. Na pogovorih strokovne službe Darsa posameznim podizvajalcem dodatno pojasnjujejo odločitev v zvezi zahtevkom za neposredno poplačilo.

Podizvajalce je Družba za avtoceste v RS (Dars) z vabilom na pogovor tudi zaprosila, da če v zvezi z zahtevkom razpolagajo z dodatno dokumentacijo, ki je doslej še niso posredovali, naj jo predložijo na sestanku. Vsa morebitna novo navedena in z dokazi podprta dejstva bodo predmet naknadne preučitve strokovnih služb Darsa. Po preučitvi bodo obravnavani podizvajalci prejeli pisno obvestilo.

Pri vabljenju posameznih podizvajalcev je Dars v celoti sledil predlogu predstavnika podizvajalcev. Ta je vmes prvotni seznam delno spremenil, s tem, da je z njega črtal posamezne podizvajalce, nanj pa uvrstil tiste, ki se srečanja z Darsom 22. julija niso udeležili.

Zahtevke, kakor so jih do sedaj vložili nenominirani podizvajalci, so v Darsu zavrnili. "To smo storili na podlagi pogodbe, sklenjene med Darsom in glavnim izvajalcem, ki določa, da mora izvajalec za angažiranje podizvajalcev pridobiti pisno soglasje Darsa. Ker omenjeni podizvajalci niso pridobili pisnega soglasja, je njihov nastop v nasprotju z zahtevami naročnika del," poudarjajo na Darsu.

Ob tem dodajajo, da Dars ni zavrnil zahtevkov, ki so jih vložili podizvajalci, ki so že sprožili sodne postopke. Tem podizvajalcem je Dars posredoval zgolj sporočilo, da je zadeva v tej, predpravdni fazi, zaključena, vsebinsko pa so se do podanih navedb podizvajalcev že opredelili v predhodnih dopisih oz. v odgovorih na tožbo.

Strokovne službe naj bi ponovno pregledale zahtevke 30 podjetij, ki imajo skupaj za devet milijonov evrov zahtevkov.