c S

Svet delavcev Luke Koper podal zaupnico delavskemu direktorju

04.08.2011 11:16 Koper, 04. avgusta (STA) - Svet delavcev je na današnji izredni seji izglasoval zaupnico delavskemu direktorju Luke Koper Matjažu Staretu, ki je sam predlagal glasovanje o zaupnici. Predstavnik sveta delavcev, ki šteje 13 članov, Marko Grabljevec je po glasovanju dejal, da bodo žerjaviste in upravo pozvali, da nemudoma pristopijo k pogajanjem za rešitev konflikta.

Gabrljevec je po glasovanju dejal, da so se odločili na "podlagi Staretove predhodne predstavitve". Pojasnil je, da se svet delavcev po zakonu ne sme izreči o podpori stavki.

Stare je še pred glasovanjem članom sveta delavcev dejal, da je kot član uprave Luke Koper glasoval proti novemu načina dela, ki predvideva, da na dveh žerjavih delajo trije žerjavisti, ki se med delom izmenjujejo. Omenjenemu načinu dela sicer nasprotujejo tudi žerjavisti ter zaradi njega tudi stavkajo.

Dejal je, da je upravi pojasnil zakaj je omenjeni način dela neproduktiven in psihosocialno škodljiv za delovno okolje in zaposlene na delovišču. Prav tako je glasoval proti grožnjam z razgovori pred izredno odpovedjo delovnega razmerja članom stavkovnega odbora in proti uvedbi postopkov o odškodninski odgovornosti za pri stavki, je poudaril Stare.

Kot je še dodal, je "kolege v upravi jasno opozoril, da je uvedba disciplinskih postopkov in odškodninske odgovornosti proti stavkajočim nezakonita" in da bo sam v primeru, da pride do posledic vložil kazenske ovadbe.

Dodal je še, da je upravo in nadzorni svet opozarjal, da je uspešno poslovanje Luke temelji predvsem na brezpravnem izkoriščanju pogodbenih delavcev zaposlenih pri luških podizvajalcih.

"Verjel sem zaposlenim na kontejnerskem terminalu, da obstoječa organizacija dela ne sledi izjemno povečanemu pretovoru in da je delo na terminalu zato izjemno in življenjsko nevarno", je dejal Stare.

V Luki Koper se sicer danes nadaljuje sedmi dan stavke žerjavistov. Predstavniki sindikata stavkajočih žerjavistov so sicer v sredo nekoliko zbližali stališča, ostajajo pa nerešene osrednje zahteve stavkajočih. S pogajanji bodo predvidoma začeli po koncu današnje izredne seje nadzornega sveta Luke Koper. Neposredni izpad prihodkov je medtem narasel na skoraj milijon evrov.