c S

Konflikt na Kosovu blokira približevanje Srbije EU

04.08.2011 11:15 Beograd, 04. avgusta (STA) - Znova vzplamteli konflikt na Kosovu blokira pristopna pogajanja Srbije z Evropsko unijo, danes piše srbski časnik Blic. Kot pojasnjuje, Srbija pred rešitvijo krize na Kosovu ne more pričakovati datuma začetka pristopnih pogajanj z EU. Za to naj bi si ob podpori ZDA prizadevale predvsem Nemčija, Nizozemska in Velika Britanija.

Pogoj za začetek pristopnih pogajanj naj bi bil, da Beograd "omogoči konkretne korake za integracijo severa Kosova z ostalim delom države", je za srbski časnik povedal neimenovani predstavnik srbske vlade. K temu političnemu cilju naj bi bil usmerjen predvsem posrednik EU Robert Cooper, pisanje Blica povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Srbija naj bi tako do konca leta pridobila zgolj status kandidatke za članstvo, datuma za začetek pogajanj pa ne, še piše časnik. Tudi podpredsednik srbske vlade Božidar Đelić je za Blic dejal, da "morajo pristopna pogajanja počakati do pomiritve na Kosovu".

Na Kosovu je nedavno izbruhnila nova kriza, v središču katere je neizvajanje embarga na uvoz blaga iz Srbije na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, ki ga je Priština uvedla julija. Zaradi tega je Priština na mejna prehoda 25. julija poslala posebne enote kosovske policije. To je zaostrilo odnose s Srbi na severu Kosova pa tudi z Beogradom.

Kosovski Srbi od takrat vztrajajo na barikadah na cestah, ki vodijo do prehodov. Zahtevajo, da se na prehodih znova obnovi stanje, kot je bilo pred 25. julijem. Pri tem jih podpira Beograd. Predstavniki sil Nata na Kosovu (Kfor) in Srbije so sicer pozno v sredo dosegli predlog dogovora o rešitvi krize, a ga je vlada v Prištini zavrnila.