c S

Kfor in Srbija dosegla predlog dogovora, Kosovo ga zavrača

04.08.2011 08:53 Priština, 04. avgusta (STA) - Predstavniki sil Nata na Kosovu (Kfor) in Srbije so pozno v sredo dosegli predlog dogovora o rešitvi krize na severu Kosova, a ga je vlada v Prištini že zavrnila. V skladu z dogovorom, ki obsega tri točke, naj bi obstoječi sistem nadzora na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, ki ga izvaja Kfor, ostal nespremenjen vsaj do srede septembra.

Dogovor, ki so ga dosegli poveljnik Kforja Erhard Bühler ter srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović in vodja srbske pogajalske skupine v dialogu s Prištino Borislav Stefanović, predvideva še, da bodo lahko mejna prehoda prečkali avtomobili, tovornjaki s težo do treh ton in pol ter tovornjaki s humanitarno pomočjo, vključno s hrano. Pred tem bodo podvrženi preverjanju identitete in pregledu vozil za orožje.

Poleg tega bodo morali lokalni Srbi v skladu s predlogom dogovora v desetih dneh odstraniti barikade na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov s Srbijo, s čimer bo ponovno vzpostavljena svoboda gibanja, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Vlada Kosova je predlog dogovora že v sredo označila za nesprejemljiv. Ob tem je sicer pozdravila prizadevanja Kforja za deblokado cest in zagotovitev varnega okolja za vse državljane Kosova, a, kot so zapisali v sporočilu, za Prištino ne obstaja možnost povratka na stanje pred 25. julijem.

Dogovor o rešitvi krize na severu Kosova naj bi bil po navedbah srbske strani vendarle mogoč, pa piše srbska tiskovna agencija Tanjug. Tako naj bi se predstavniki srbske vlade o njem danes pogovarjali še s srbskim predsednikom Borisom Tadićem. Stefanović in Bogdanović sta poleg tega za danes napovedala srečanje s predstavniki občin na severu Kosova.

Kot še poroča Tanjug, je prvi konvoj vozil Kforja že v sredo brez težav prišel iz kraja Leposavić do juga Kosovske Mitrovice. Šlo naj bi za okoli 20 vozil, ki so brez ovir prečkala most na reki Ibar v Kosovski Mitrovici. Že pred tem sta sicer dve oklepni vozili slovenskega Kforja nemoteno prišli iz južnega dela Kosovske Mitrovice do mesta Žitkovac.