c S

Uprava Luke in žerjavisti še brez dogovora, Veselko z mediacijo za rešitev podpogodbenih delavcev

04.08.2011 08:25 Koper, 03. avgusta (STA) - Tudi šesti dan stavke članov sindikata žerjavistov v Luki Koper ni prinesel končnega dogovora med upravo in stavkajočimi. Čeprav so nekoliko zbližali stališča, ostajajo nerešene osrednje zahteve stavkajočih. Neposredni izpad prihodkov je medtem narasel na skoraj milijon evrov.

Zato pa je predsedniku uprave Luke Gregorju Veselku, ki se je že v torek ponudil kot mediator, uspelo k isti mizi pripeljati delavce podpogodbenike in njihove delodajalce.

Kot je po koncu sredinih pogajanj povedal predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič, ostajata odprti vprašanji varnosti pri delu in novega sistema dela, ki mu žerjavisti nasprotujejo.

Žerjavisti poleg večje varnosti na delovnem mestu nasprotujejo tudi novemu, začasnemu sistemu dela, ki jim skrajšuje odmor med delom na žerjavih. Uprava nov sistem dela ocenjuje kot nujnega zaradi večjega pretovora, pri tem pa poudarja, da gre za začasen ukrep, na račun katerega so žerjavisti dodatno nagrajeni.

Veselko pa je v izjavi medijem povedal, da je neposredni izpad prihodkov zaradi stavke od prejšnjega petka narasel na 950.000 evrov. Ob tem je prvi mož Luke sicer ponovil, da se razmere v pristanišču z izjemo kontejnerskega terminala normalizirajo.

Je pa Veselko osebno pristopil do protestnikov iz vrst podpogodbenih delavcev Luke - ti so se v spontanem protestu že od sobote pridružili stavkajočim članom sindikata žerjavistov - in jih prepričal, da so skupaj s svojimi delodajalci sedli za pogajalsko mizo, kjer Luka Koper igra vlogo mediatorja.

Odziv na vabilo k pogovorom je bil pozitiven tudi na strani delodajalcev, saj se jih je večina t.j. okoli 40 udeležilo sestanka, je ocenil Veselko, naslednje srečanje med stranema pa bo sledil že v četrtek.

O možnosti pripravi neke vrste kolektivne pogodbe tudi za delavce podpogodbenike, za kar so se v preteklih dneh zavzeli sindikati, je za zdaj prezgodaj govoriti, je poudaril Veselko. Ponovno pa je opozoril, da Luka ne more posegati v delovno-pravna razmerja med temi delavci in njihovimi delodajalci.

Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev Predrag Topič je sicer pred srečanjem dejal, da so delavci veseli, ker jih je sprejel predsednik uprave, ob tem pa poudaril, da so tudi nezadovoljni, ker so morali šest dni čakati na odziv vodstva.

Brez dogovora in krovne pogodbe, ki bi jim zagotovila minimalno varnost, delavci ne bodo odstopili od protesta, je poudaril Topič.

Medtem so nadzorniki Luke za petek napovedano sejo prestavili na četrtek. Kot je za STA povedal predsednik nadzornega sveta, bo edina točka dnevnega reda srečanja poročanje o stavki, več informacij o stališču nadzornega sveta do stavke pa ni želel podati.

V sindikalnih centralah Alternativa in Solidarnost pa zaradi začetih postopkov za izredno odpoved delovnega razmerja vodjem stavkovnega odbora žerjavistov danes odločajo o tem, da z vsemi oblikami sindikalnega boja, vključno s stavko, solidarno podprejo in zaščitijo člane stavkovnega odbora. Odločitev bodo oznanili v četrtek.

Uprava Luke Koper si je po njihovi oceni med stavko prilastila pravico, da sama razglasi stavko za nezakonito in je tako na tej podlagi takoj začela s postopki proti stavkajočim članom stavkovnega odbora, čeprav je za ugotavljanje zakonitosti stavke pristojno le sodišče.

Podporo stavkajočim žerjavistom in delavcem sindikata IPS so izrazili tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam. Ob tem poudarjajo, da je upor proti kršenju delavskih pravic temeljna naloga vsakega sindikata na svetu.

Na dogajanje v Luki Koper pa se je tudi Industrijski sindikat Slovenije, ki prav tako v celoti podpira zahteve stavkajočih. Ob tem vse pristojne poziva, da pristopijo k konstruktivnemu razreševanju nastale situacije.

Medtem ko iz vlade uradnih stališč glede razmer v Luki ni bilo še slišati - Luka je sicer v večinski državni lasti - se je oglasil predsednik republike Danilo Türk. Ta rešitev za stanje v Luki vidi v "takojšnjem dogovoru med predstavniki delodajalcev in delavcev, s katerim bi poiskali najboljšo rešitev nastalih nesporazumov v okviru zakonov in kolektivne pogodbe". Meni tudi, da ni opravičila za neenak položaj delavcev podizvajalcev in zaposlenih v luki.

Kot je predsednik navedel v pisnem sporočilu, stavko žerjavistov v Luki Koper in njene ekonomske in druge posledice pozorno spremlja. Türk tudi meni, da bi morala uprava Luke Koper s podizvajalci sklepati takšne pogodbe, ki ne bodo ustvarjale plačnih anomalij in postavljale najemnih delavcev v neenakopraven položaj.

Dogajanje v edinem slovenskem pristanišču spremljajo tudi lokalni politiki. Zaskrbljenost nad dogajanjem v Luki so tako izrazili tudi v koprskem SDS, kjer podpirajo pogajanja in čim hitrejši dogovor med vodstvom in stavkajočimi.

Poslanec Zares Franco Juri, ki sicer pozdravlja odločitev predsednika uprave Veselka, da vstopi kot mediator v spor med delavci podpogodbeniki in njihovimi delodajalci, pa je upravo pozval, naj takoj prekliče odpovedi pogodb 23 članom stavkovnega odbora.