c S

Mediacija vse bolj uporabljana za reševanje sporov

04.08.2011 08:54 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Mediacija je po desetih letih od uvedbe prvega programa sodišču pridružene mediacije pri nas vse bolj uporabljan način reševanja sporov. Vedno več gospodarskih subjektov se namreč odloča za mediacijo in za druge alternativne postopke reševanja spora, uporaba mediacije pa narašča tudi na področju zdravstva, pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje.

Mediacija je v Sloveniji postala vse bolj atraktivna ne le za posameznike, temveč tudi za podjetja in reševanje gospodarskih sporov, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za pravosodje. "Pravda naj bo zadnja možnost," so poudarili.

Ob deseti obletnici uvedbe prvega programa sodišču pridružene mediacije pravosodno ministrstvo v sodelovanju z Društvom mediatorjev Slovenije v začetku septembra pripravlja dvodnevno mednarodno konferenco o alternativnem reševanju sporov. Med drugim je namenjena pogovorom o tem, kako v prihodnje v Sloveniji pospešiti uporabo mediacije, in obravnavi alternativnih oblik reševanja sporov z mednarodnega zornega kota.

Programe mediacije ali druge oblike alternativnega reševanja sporov sodišča izvajajo v sporih iz gospodarskih, delovnih, družinskih in drugih civilnopravnih razmerij. Lani je bilo v Sloveniji z mediacijo uspešno rešenih 627 sporov v gospodarskih zadevah. Na ministrstvu pa poudarjajo tudi, da je bila Slovenija prva država EU, ki je evropsko direktivo o nekaterih vidikih mediacije v civilnih in gospodarskih zadevah, ki obvezuje članice EU k uporabni takšnega načina alternativnega reševanja sporov, prenesla v svojo notranjo zakonodajo že leta 2008. Gre namreč za zakon o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah.

Uporaba mediacije po podatkih ministrstva narašča tudi na področju zdravstva, saj so tovrstni spori izrazito primerni za reševanje s pomočjo mediacije.

Kot dodajajo na ministrstvu, je eden od učinkov mediacije zniževanje obremenitve sodišč, s čimer se skrajšujejo tudi čakalne dobe za rešitev spora v pravdi. Lani je bilo po njihovih podatkih v mediaciji na sodiščih rešenih 2239 zadev, kar je dvakrat toliko kot leto prej.

Pomembno prelomnico za mediacijo na slovenskih sodiščih je prinesel zakon o alternativnem reševanju sodnih sporov, ki se je začel uporabljati junija lani. Nekatera sodišča so sicer strankam programe mediacije ponujala tudi pred uveljavitvijo omenjenega zakona, zakon pa alternativno reševanje sporov uvršča med redne poslovne funkcije sodišč, pojasnjujejo na ministrstvu. Programe mediacije od junija lani namreč izvajajo vsa sodišča prve stopnje, do sredine prihodnjega leta pa bodo morala takšne programe sprejeti in izvajati tudi vsa drugostopenjska oziroma višja sodišča.

Razvoju sodišču pridružene mediacije je v preteklih letih sledil tudi razvoj zunajsodne mediacije. Društvo mediatorjev Slovenije, ki obeležuje petletnico delovanja, danes združuje 460 mediatorjev, so še zapisali.