c S

Neplačevanje prispevkov za socialno varnost je lahko kaznivo

04.08.2011 08:17 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Davčna uprava RS (Durs), ki je v zadnjem času še poostrila nadzor na področju plačevanja prispevkov za socialno varnost, ugotavlja precej kršitev plačevanja prispevkov za socialno varnost. Neplačevanje prispevkov je po kazenskem zakoniku lahko kaznivo dejanje, opozarjajo.

Na Dursu ne morejo povedati, katera podjetja ne plačujejo prispevkov za socialno varnost. "Gre za davčno tajnost, za podatke zavezancev," je za STA dejal Iztok Verdnik z Dursa. Vendar dodaja, da lahko vsak zaposleni preveri, ali mu delodajalec plačuje prispevke ali ne.

Neplačevanje prispevkov je po kazenskem zakoniku kaznivo dejanje, je opozoril. Kaznuje se tisti, ki namerno ne ravna po predpisih, "vendar je treba ta namen še dokazati na sodišču", je izpostavil.

Na ministrstvu za pravosodje so za STA podrobneje pojasnili 196. člen zakonika, ki govori o kršitvah temeljnih pravic delavcev. "Kaznivo dejanje po prvem odstavku člena stori tudi tisti, ki zavestno ne ravna po predpisih o plačilu predpisanih prispevkov in tako delavca prikrajša za pravico, ki mu pripada ali mu jo omeji. Predpisana je denarna kazen ali zapor do enega leta," so navedli.

Če pa zaradi neplačanih prispevkov delavec izgubi svojo pravico, je predpisana kazen zapora do treh let, določa drugi odstavek člena.

"Kazniva je v tem primeru kršitev pravice, ki izhaja iz zapovedi o zavarovanju in plačevanju prispevkov na podlagi zaposlitve v razmerju do delavca. Prispevki za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje, ki jih plačuje delodajalec, so namreč del plačila za opravljeno delo," so za STA pojasnili na ministrstvu.

Po njihovem opozorilu tudi če prispevki "niso plačilo", ker delavcu niso "dejansko izplačani" kot del bruto plače, to na presojo kršitve ob pravilni razlagi zakona ne more vplivati. "Davčna uprava bi tak pristop k razreševanju problematike lahko podprla z vlaganjem kazenskih ovadb v vzorčnih primerih, na tej podlagi pa lahko državno tožilstvo sproži ustrezne sodne in druge postopke," navajajo.

Položaj delavcev z vidika plačevanja prispevkov s strani delodajalcev pa je posebej urejen in varovan tudi na področju insolvenčne zakonodaje. Tako je v zakonu o finančnem poslovanju in postopkih prisilnega prenehanja določena neizpodbojna domneva, da je dolžnik, torej delodajalec, trajneje nelikviden in s tem insolventen, če več kot tri mesece zamuja s plačilom plač do višine minimalnih plač ali s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati s plačilom plač delavcem.

Izjema pa so primeri, ko je bilo plačilo teh davkov in prispevkov odloženo v skladu z zakonom o davčnem postopku, poudarja ministrstvo. "Neizpodbitna domneva insolventnosti delodajalca tako olajša dokazno breme upnika (delavcev oziroma Jamstvenega in preživninskega sklada RS), ki predlaga začetek stečajnega postopka," dodajajo.

Na podlagi sprememb zakona o davčnem postopku, ki so začele veljati s 1. januarjem letos, je Durs zavračal vse vloge za odlog in obročno odplačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vendar je po junijski odločitvi ministrstva za finance znova začel obravnavati vloge davčnih zavezancev, pojasnjujejo na Dursu.

Ministrstvo za finance je namreč ocenilo, da davčni organ novele ne tolmači povsem pravilno. Odločbe davčnega organa je zato odpravilo in zadeve vrnilo v ponovni postopek. Po opozorilu ministrstva se pri odločanju o zahtevkih zavezancev za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo uporablja 228. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanje.

V sklepu o kriterijih za odpis, delni odpis, odlog ter obročno odplačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ga je na podlagi omenjenega člena pokojninskega zakona izdal svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je določeno, da se pri odločanju uporabljajo kriteriji, ki po zakonu o davčnem postopku veljajo za odpis, delni odpis, odlog in obročno odplačevanje davka, pojasnjujejo na Dursu.

V letu 2010 je znesek obračunanih prispevkov za socialno varnost znašal dobrih 5,91 milijarde evrov, leta 2009 dobrih 5,76 milijarde evrov, leta 2008 dobrih 5,64 milijarde, leta 2007 dobrih 5,13 milijarde in leta 2006 dobrih 4,33 milijarde evrov, izhaja iz informacije o plačevanju prispevkov za socialno varnost v zadnjem petletnem obdobju, ki jo je vlada obravnavala minuli teden.

Glede na obračunane prispevke je bilo plačanih prispevkov leta 2010 96,5 odstotka, leta 2009 97,4 odstotka, leta 2008 97,8 odstotka, leta 2007 97,3 odstotka in leta 2006 prav tako 97,3 odstotka.

Na podlagi izdanih pozivov Dursa je bilo v prvem polletju letos obračunanih za okoli 30 milijonov evrov obveznih prispevkov za socialno varnost, izdanih je bilo za 3,6 milijona evrov odmernih odločb za prispevke za socialno varnost, v nadzorih davkov in prispevkov od dohodkov fizičnih oseb iz zaposlitve pa je bilo ugotovljenih za 10,9 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti.

Zavod RS za zaposlovanje je danes na svojih spletnih straneh objavil izpisa iz evidence pravnomočno zaključenih postopkov o prekrških zoper delodajalce, pravne osebe in samostojne podjetnike posameznike, ki jih je pridobil od Inšpektorata RS za delo na podlagi zakonov o zaposlovanju in delu tujcev ter o urejanju trga dela.